Читалище „Надежда“ с награда за спектакъла си „Дивите лебеди“

Публикувано на нд, 21 май 2023
225 четения

Читалище „Надежда“ във В. Търново получи специалната награда „Братство“ на конкурса „АГОРА-2022“. Тя се състои от плакет, сертификат и материална награда и е за проекта „Драматичен спектакъл „Дивите лебеди” по приказката на Андерсен“, в който изпълнители са любителският младежки театър, с режисьор Стефан Методиев и балетната школа „Класика“, с хореограф Марин Удварев.
„Оценката за проекта не е случайна, защото ние си поставихме и постигнахме цели като: развитие и обогатяване на културния и образователния живот на гражданите, чрез създаване и разпространение на културен продукт с насоченост към детската и младежка публика; подпомагане и развитие на творческия потенциал на любителите в изкуствата и тяхното адаптиране след кризата; популяризиране на българското любителско изкуство по достъпен и интерактивен начин в местни, национални и международни платформи за разпространение; включване на публиката като партньор, в ролята на съ-творец с провеждането на три творчески ателиета – „Ателие Театър“, Ателие Балет“ и „Ателие Рисуване““, коментира арх. Донка Колева, председател на НЧ „Надежда“. Бяха заснети рекламен трейлър и филм спектакъл от поставените общо пет постановки с премиера на сцената на читалище „Надежда“ на 19 май, в МДТ “Константин Кисимов” на 30 май, в читалище „Напредък“ –Г. Оряховица, в НЧ „Напредък Елена“ в Елена и в СУ „Емилиян Станев” във В. Търново, припомни тя.
„С този спектакъл бяха популяризирани добри практики за насърчаване на любителското творчество, създададени нови познанства и публики в градовете Елена и Г. Оряховица, както и творчески партньорства с НЧ „Напредък“ в Елена и частна детска занималня „Мечо пух“. Беше обединена творческата енергия на участниците и гарантирана устойчивост със създаване на основата за общи спектакли между читалищните творчески формации. С възможността да докосне емоциите, спектакълът въздейства в посока стимулиране на въображението и креативното мислене на децата“, каза арх. Колева и добави, че наградата е много важна за НЧ „Надежда“, защото е в раздела, в който читалищата си помагат и заедно популяризират своята културно-просветна дейност.
В своето 13-то издание конкурс „АГОРА“отново награди най-успешните инициативи за общностно развитие, реализирани от българските читалища през 2022 г. Участниците в него бяха 40 народни читалища от цялата страна. Събитието се организира от Платформа „АГОРА“ в партньорство със Софийски университет „Климент Охридски”, „Наследство БГ”, читалищата „Братство” в Кюстендил и „Обединение” в Кърджали.
Николай ВЕНКОВ
сн. НЧ „Надежда“

loading...
Пътни строежи - Велико Търново