Четири жалби срещу изборните резултати са постъпили в Административния съд

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
320 четения

В Административния съд във В. Търново са постъпили и образувани четири дела по чл. 459 от Изборния кодекс за обжалване на резултатите от изборите. Две от делата са образувани по жалби на Георги Стоянов против решение на Общинската избирателна комисия в Г. Оряховица за избор на общински съветници.
Третото административно дело е образувано по жалба на Огнян Стоянов, представител на “БСП за България и Левицата” – Г. Оряховица, против същото решение на ОИК за избор на общински съветници.
С оглед идентичността на оспорения административен акт по трите дела, по-късно образуваните такива са присъединени за съвместно разглеждане, посочват от съда. Делото е насрочено за разглеждане за 9 ноември от 10,00 ч., за което са призовани жалбоподателите, Общинска избирателна комисия – Г. Оряховица и участниците в оспорения избор, а именно политическите партии и коалициите, които са ги издигнали.
Последното административно дело е образувано по повод на депозирана жалба от Дилян Млъзев, в качеството му на кандидат за кмет на Община Елена, издигнат от ГЕРБ, който оспорва допуснатите до участие във втори тур на изборите за кмет на общината. На балотаж отидоха Дилян Млъзев, който получи 2038 действителни гласове и Петър Димитров, издигнат от МК “Български възход”, получил 1040 действителни гласове.
Състав на Административен съд – В. Търново, се е произнесъл с определение, с което оставя без разглеждане като недопустима жалбата на Дилян Млъзев. В мотивите си съдията докладчик сочи, че на обжалване пред съда подлежи само решението за обявяване на резултатите от гласуването за кметове, при което има избран кмет, а в случая оспореното решение на ОИК не е за обявяване на изборни резултати, а е за допускане на участници до втория тур, което има междинен характер и попада в хипотезата на чл. 21, ал. 5 от АПК, поради което не подлежи на самостоятелно обжалване. Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново