Четири проекта на ученици от Велико Търново продължават в конкурса “Посланици на здравето”

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
71 четения

Четири проекта на ученици от училища във В. Търново се класираха във втора фаза на Националния ученически конкурс “Посланици на здравето”.
В първа възрастова група (1-4 клас) напред продължава проектът “Билките и подправките в ежедневието” на децата от ОУ “Димитър Благоев” с ръководител Надя Владимирова, а в трета възрастова група (8-12 клас) това са: “НЕзависимите” на гимназистите от ПГСАГ “Ангел Попов” с ръководител Светла Грозева и двата проекта на средношколците от ПГТ “Д-р Васил Берон” – “Азбука на здравето”, ръководен от Славка Проданова, и “Докажи вредата”, с ръководител Албена Иванова. Сред класираните са и още два проекта на училища от област Велико Търново: “Здрави и силни сме, защото живеем здравословно” на учениците в начален етап от ОУ “Васил Левски” във Върбица, с ръководител Манушка Дочева и “Кисело мляко ям и ще съм здрав, аз знам” на средношколците от ПДТГ “Димитър Хадживасилев” в Свищов, ръководен от Маряна Любенова.
Във втора фаза в 15-ото издание на Националния ученически конкурс “Посланици на здравето” са класирани общо 41 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.
В категорията от 1 до 4 клас те са 8 проекта, от 5 до 7 клас – 16, а от 8 до 12 клас – 17. Надпреварата се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 година, по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи.
Всяко от горепосочените ведомства класира във всяка възрастова група по три призови места, а Министерството на здравеопазването и Българският младежки Червен кръст връчват и по една специална награда. Класираните участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища, посочват организаторите на конкурса.
В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват: спортни прояви – състезания и турнири, туристически и екопоходи, ролеви игри, дебати и дискусии, сътрудничество и работа в екип. Разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново