Часовникар от Горна Оряховица пътешества на мотор с котката си

Публикувано на вт, 3 Апр. 2018
2673 четения

Часовникарят Данаил Нешев от Горна Оряховица е заклет пътешественик, който обикаля страната с кола или мотор през цялата година. В пътуванията си взима и своя домашен любимец – котката Хайди, с която са посетили десетки селища – Гоце Делчев, Боженци, Трявна, Шумен, Триград, Делчево, София, Батак, Рибново. Миналата година двамата заедно се изкачиха на един от най-живописните проходи в съседна Румъния – Трансфагарашан. С това приключение Хайди вероятно е единствената котка в света, достигнала до подобна височина от над 2000 метра.
Трансфагарашан е построен като стратегически военен път и е с най-голяма надморска височина – 2034 м, в северната ни съседка. Минава от север на юг през най-високите части на Карпатите и е един от най-забележителните пътища в Европа, разказва Данаил Нешев, който е потомствен часовникар.

Наследява
занаята
от своя баща,

а това, че работи за себе си, му дава свободата да пътува, когато си пожелае в търсене на красиви и непознати места.
“Навремето моят баща казваше да науча занаят, но не обичаше да се навъртам около него, защото в началото повече чупех, отколкото правех нещо. Първите часовници поправих, докато бях в казармата. Там бързо ме научиха и постоянно ми носеха по нещо за ремонт”, спомня си майсторът. Освен като часовникар, Данаил се е подвизавал и с други занаяти – фризьор, фотограф, сладкар, хлебар, воден спасител, дори масажист. Но избира да се занимава само с часовникарство, което практикува повече от 20 години, макар да не е било детската му мечта.
Разказва, че е роден в София, но през 1980 г. семейството му се мести във Виноград. По-късно се установява в Горна Оряховица, където отваря малко ателие в центъра на града, където е и до днес. При Данаил често се отбиват близки и познати, за да поговорят за последните му пътешествия. Винаги усмихнат и приветлив, майсторът с охота разказва за местата, които двамата с Хайди са посетили. Всяка една дестинация е запечатана със снимки и за това фотоапаратът е неизменна част от багажа. Данаил признава, че фотографията му е слабост, защото му помага да търси и показва красотата – в природата, в ежедневието и дори в отношението с хората. А хобито му има изява не само в социалните мрежи, но и в една от галериите, след като преди няколко години успява да подреди изложба от Родопите с над 600 снимки.

Данаил и Хайди са изминали
заедно над
200 000 км

На 20 април т.г. котката пътешественик става на 2 години, за които е успяла да измине заедно с Данаил над 200 000 км. Котето е смесица между персийска и ангорска порода. Родено е във Варна, откъдето горнооряховецът отива с кола да я вземе. В началото се налагало да я храни със спринцовки с мляко, което допълнително ги привързало един към друг. А името Хайди наследява от своята предшественичка, която също е бяла и пухкава котка, с която Данаил живял 17 години. Кръстена е на малката героиня от книгата на Йохана Спири, която открива свободата и щастието високо в Алпите, разказва стопанинът ѝ. А Хайди е съкратено от Аделхайд.
Според Данаил котките погрешно са приемани за домашни любимци, които трябва да живеят на затворено, и вярва, че те са най-свободолюбивите създания. Убеден е, че затворени зад четирите стени на дома, котките страдат, тъй като носят в себе си приключенски дух. И тъй като самият той пътува много,

отказва да
оставя своята
любимка сама
у дома

Така започнали и техните съвместни пътешествия. В студените дни двамата пътуват с кола, а любимите места на Хайди са на врата на Данаил или на задното стъкло, за да може да гледа навън. При първа възможност горнооряховчанинът изкарва своя мотор, на който е приспособил специална клетка за котката. На нея има дори прозорче, от което да гледа по време на дългите пътувания. Отначало я слагал в малка раница отпред на гърдите си, но скоростта и вятъра не се понравили много на животинчето и затова му направил местенце отзад на мотора.
Първото им пътешествие е от Варна до Горна Оряховица, а следващият им по-дълъг маршрут е до Шипка. Двамата са участвали и в мотосъборите в Рибарица и Кипилово, на които Хайди се превръща в истинска сензация.
Независимо дали отсядат в хотел, къща за гости или в дома на приятели, Данаил и Хайди са приемани навсякъде с усмивка. Любима дестинация са Родопите, където имат много приятели. Всяка седмица Данаил и Хайди поемат на път в търсене на нови приключения, като всяко едно от тях е споделено в профила на Хайди във Фейсбук – “Пухкавелка Любопиткова – Хайди”, която вече има над 4500 приятели. Данаил е категоричен, че не цели да се превърнат в звезди, а просто философията му е да живее така, че да му бъде интересно и да създава красиви спомени.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново