Търновци са сред родоночалниците на българската авиация

Публикувано на нд, 16 Дек. 2012
704 четения

Избухването на освободителната Балканска война 1912-1913 г. заварило нашата авиация в навечерието на нейното формиране. Първоначално, при обявяването на мобилизацията на 17 септември 1912 г. Въздухоплавателният парк на Царство България, в който се предвиждали балонни и аеропланни отделения, разполагал с по един балон и един аероплан. Тези две отделения са били първите наши бойни въздушни единици.

Дейността на родната ни авиация през Балканската война от днешни позиции изглежда примитивна и не представлява нищо особено. Но като се вземе под внимание тогавашната техника на самолета, подготовката на първите ни авиатори и работата, която извършвали в областта на разузнаването, тази дейност е истински подвиг. И историята го доказва. Първо Аеропланно отделение на 16 октомври 1912 г. извършило своето първо бойно летене при Одрин с пилота поручик Радул Милков и наблюдателя поручик Продан Топракчиев. Със самолет „Албатрос” извършили първия разузнавателен полет. В периода от 16 до 17 октомври самолетите на отделението извършили 15 излитания за изпълнение на бойни задачи – предимно разузнаване на османските позиции около Одрин (Караагач, Юруш, Кадъкьой, Доганджа, Емекчикьой и ъгъла между Марица и Тунджа). На 17 ноември 1912 г. италианският авиатор Джовани Сабели и на наблюдател Васил Златаров със самолет Блерио за пръв път в историята на българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин.

В създаването и развтието на въздухоплаването и военната авиация участват редица личности, родени във Великотърновски регион. Сотир Черкезов, Асен Юрданов Попов, Хараламби Джамджиев, Пеню Попкръстев, Иван Миланов, Борис Денев, Асен Агов Юрданов, Тодор Рогев и др. са емблематични личности от историята на българската авиация.

За невероятната съдба на тези личности четете в утрешния брой на вестник “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново