Търновец със сензационно откритие в астрономията

Публикувано на чт, 10 май 2018
4315 четения

Великотърновецът д-р Николай Николов е направил сензационно откритие в астрономията. Ученият заедно с ръководения от него международен екип от астрономи в университета на Ексетър във Великобритания са установили, че съществуват екзопланети с безоблачни атмосфери. Находката е наистина революционна, тъй като досега планети без облаци в атмосферата не са били откривани. Новината е публикувана в престижното списание “Природа” тази седмица и само за броени часове е цитирана от над 9 милиона потребители.
Първата екзопланета (б.а. планета извън Слънчевата система) с безоблачна атмосфера, установена от екипа на д-р Николов, е горещият Сатурн WASP-96b. Тя се намира на 980 светлинни години от Земята в южното съзвездие Феникс. Откритието е част от голямата програма на 8,2-метровия телескоп Very Large Telescope, който се намира в Европейската южна обсерватория в Чили. Българинът единствен в света ръководи проект за екзопланети, който обхваща 208 наблюдателни часа.
С помощта на телескопа астрономите са успели да установят химическия състав на атмосферата на екзопланетата, когато тя е преминала пред своята звезда. “Досега сме разглеждали спектрите на повече от 20 екзопланети, но тази е единствената, която е без облаци и с толкова чист отпечатък. Както пръстовите отпечатъци при хората са уникални, така и атомите и молекулите имат уникална спектрална характеристика, която може да помогне за установяване на тяхното наличие в атмосферата на небесни обекти. Спектърът на Сатурн WASP-96b показва пълен отпечатък на натрий, което може да се наблюдава само при безоблачни планети”, обясни астрономът. Той посочи, че благодарение на неговото откритие ще се получи по-добра информация за състава на облаците на всички планети.
Николай Николов е възпитаник на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Завършил е бакалавърска степен по физика и магистратура по астрономия и астрофизика. Защитил е докторат по астрофизика в университета в Хайделберг, а от 2012 г. работи в университета на Ексетър. В продължение на година, докато следвал в СУ, е преподавал физика и астрономия в Американски колеж “Аркус” във Велико Търново.
В Ексетър д-р Николов е научен сътрудник в групата по екзопланетни атмосфери на проф. Дейвид Синг. Българинът има значителен принос към откриването на първите четири екзопланети от обзора HATSouth. Детектира линиите на поглъщане на алкалните метали натрий и калий, линиите на водата и спектралния почерк на мъгли и облаци в атмосферите на редица екзопланети с космическите телескопи Хъбъл и Спицър и с наземния VLT. Съществено допринася за построяването на първата в света диаграма, демонстрираща присъствието на вода в атмосферите на екзопланети и зависимостта на нейното наличие от присъствието на облаци и мъгли. Ръководител е на голяма програма за европейския телескоп VLT, фокусираща се върху характеризирането на атмосферите на 20 неизследвани досега екзопланети с пасаж.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново