Свищов вика военните, за да се справи с бедствието

Публикувано на вт, 6 Авг. 2019
1233 четения

Община Свищов обяви бедствено положение във връзка с ликвидиране на последствията от заболяването африканска чума по свинете. Извънредната мярка, разпоредена от кмета Генчо Генчев, ще продължи до края на седмицата – 11 август, с възможност за удължаване.
Mиналата седмица в най-големия свинекомплекс в областта, намиращ се в село Българско Сливово, беше регистрирано ново огнище на заболяването. Това наложи да бъдат взети спешни мерки за умъртвяването на 17 500 животни във фермата. Те ще бъдат загробени на предвидения за целта терен от 90 дка, намиращ се в покрайнините на селото. Първоначално подготвените ями се простират на близо 30 дка, където вчера бяха загробени първите умъртвени 1500 животни.
„Очаква се евтаназирането на животните да продължи около седмица. Поради недостиг на хора и техника за изкопите разчитаме на помощ от държавата и военните от поделение 28 880 в Белене. Вече изпратихме писмо до Министерство на отбраната“, заяви Генчо Генчев.
Междувременно вече започнаха проверките в областта за отглеждане на домашни прасета от типа „заден двор“ след като изтече крайният срок за доброволно умъртвяване на животните, отглеждани в радиус от 20 км от двата индустриални свинекомплекса в Българско Сливово и Лясковец. Забраната за отглеждане на домашни свине важи за девет от десетте общини в областта с изключение на Елена. От Министерството на земеделието и храните обявиха, че стопаните, умъртвили доброволно животните, ще получат компенсация в размер на 300 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново