СУ „Емилиян Станев“ е носител на титлата „Най-активно учебно заведение на България“

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
1538 четения

СУ „Емилиян Станев“ във В. Търново стана носител на титлата „Най-активно учебно заведение на България“ за 2022 г. В инициативата Европейски ден на спорта в училище, то си подели отличието с още 4 училища и една детска градина от страната – СУ „Васил Левски“ в Гълъбово, 81 СУ „Виктор Юго“ в София , ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Старо Оряхово , СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали и ДГ „Ален мак“ в Харманли.

Рекорден брой учебни заведения от България са взели участие в осмото издание на инициативата, което се проведе в края на септември. Тогава над 700 детски градини и училища са провели различни занимания, посветени за здравословния и активен начин на живот. 130 600 са децата, станали част от кампанията, чиито координатор за България е сдружение „BG Бъди активен“.

Отличените учебни заведения са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните, извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са: турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации на карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други. Освен това в някои от тях са гостували и известни личности. В СУ „Емилиян Станев“ това са националният състезател по боулинг Дарин Траянов и Антоанета Тодорова – Селенска, участничка в три олимпиади, световна рекордьорка по хвърляне на копие за девойки и за жени. През тази година, Денят на спорта в училище привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци, посочиха организаторите на инициативата, която получи подкрепа от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, както и от редица Общини и Областни управи от цялата страна. Ежегодно кампанията Ден на спорт в училище намира съмишленици в лицето на институции, популярни лица, медии и общественици.

Деня на спорта в училище е част от дългогодишната програма на „BG Бъди  Активен“ –  “Раздвижваме България”, финансиран е по програмата „Еразъм+“ на Европейската комисия и е ключово събитие в Европейска седмица на спорта #BEACTIVE.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново