СУ “Бачо Киро” в Павликени се включи в кампанията “Живей активно и отговорно!”

Публикувано на пн, 1 апр. 2024
51 четения

СУ “Бачо Киро” в Павликени стартира участието си в образователната кампания “Живей активно и отговорно!” на Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Целта на проявата е: повишаване на информираността на младите хора за рисковете при употребата на алкохол и цигари, начините за преодоляването им и изграждане на позитивни нагласи към начин на живот, способстващ за формиране на отговорно поведение за собственото здраве и сексуалност.
В първия етап на кампанията – превантивна дискусия на тема “За бъдеще без алкохол, цигари и СПИН”, учениците от 9 клас споделиха своите виждания относно видовете рисково поведение и възможните последици от него. Разделени на групи, участниците разискваха по въпросите за вредите, митовете, фактите, алтернативите и разходите от употребата на алкохол и цигари, а техни гости бяха експерти от РЗИ в старата столица, поканени от медицинското лице в училището – Маргарита Христова. В процеса на работа, младите хора организираха парти без употреба на психоактивни вещества и активно определиха риска за заразяване с вируса на СПИН при различни ситуации.
Вторият етап на кампанията ще се проведе през месец май 2024 г., под формата на състезателни игри с награди на тема “Зная, мога и спортувам редовно”, информираха от РЗИ във В. Търново.
Образователната кампания се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. и Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2021-2025 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново