Студенти от специалност “Туризъм” на ВТУ с учебна екскурзия и срещи

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
75 четения

Четвъртокурсници от специалност “Туризъм” в Стопанския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” бяха на учебна екскурзия в Казанлък. Те се срещнаха с мениджмънта на най-новото медикъл СПА бижу на розовата долина и се запознаха с най-актуалните тенденции в съвременното хотелиерство. Разяснени бяха множеството възможности за стажове и практики, които компанията, управляваща обекта, предлага, а студентите имаха възможност да разгледат хотелските стаи и апартаменти, ресторантите и заведенията за развлечение в комплекса, огромния СПА център, конгресно-конферентната база.
Четвъртокурсниците от Стопанския факултет на ВТУ присъстваха и на среща-дискусия с директора на Историческия музей “Искра” в Казанлък. Момчил Маринов разказа как музейните обекти под негово управление се развиват във времето и защо е важно в дестинацията всички представители на туристическия бизнес да познават и промотират културно-историческите богатства на района. Той акцентира и върху ролята на младите кадри, върху мотивацията им да изграждат научни познания и да прилагат креативност в управлението и предлагането на туристическия продукт.
В професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък четвъртокурсниците имаха възможността да застанат в ролята на мотивационни лектори. От позицията на завършващи специалността те представиха своята визия за туризма и съвременните възможности, които секторът предлага. В презентацията си студентите отделиха специално внимание на най-атрактивните за тях фактори, които тепърва ще бъдат основен мотив, за да продължат да се развиват и реализират себе си и своите идеи в бизнеса. Това са множеството възможности за растеж, пътувания във всички точки на света, изява чрез креативност и иновации, непрестанно обогатяване на уменията и др. Четвъртокурсниците не пропуснаха да представят и активностите по време на обучението си във ВТУ, които са в помощ на практическата им подготовка. Сред тях са организация на Elena art fest – първия арт фестивал на град Елена по идея и концепция на студентски екип от специалност “Туризъм”, мастър клас по “Дигитализация в хотелиерството”, студентски проект “Опознай България с нас”, участия в туристически изложения и множество мотивационни срещи с представители на туристическия бизнес.
“Целта на тези учебни екскурзии не е просто развлечение, защото те са свързани с обогатяване практическата визия на студентите за бизнеса и допринасят за адекватното им кариерно ориентиране”, смята преподавателят във ВТУ гл. ас. д-р Надежда Костадинова, водещ дисциплината и основен организатор на пътуването. “Работим за това как да бъдем най-полезни на нашите студенти и слушаме внимателно какво искат да научат при нас и във висшето образование като цяло. Практическите дисциплини, наред със събитията от календара на катедра “Туризъм”, които допълват обучението , ще продължат да бъдат основна част от нашия образователен процес”, добавя д-р Костадинова. В специалността предстои да се заостри вниманието и върху друга важна част от туристическата реалност, а именно необходимостта от дигитални умения и компетенции за постигане целите на туристическите компании.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново