Студът опразни пазара в старата столица

Публикувано на чт, 11 ян. 2024
2698 четения

Студът в последните дни опразни кооперативния пазар във Велико Търново. Вчера по обяд от десетките сергии работеха едва 5-6, а и на половината от тях продавачите бяха оставили някой от останалите им колеги да обслужва малкото купувачи.
Плодове имаше на една-единствена маса – портокали, мандарини и ябълки. На всички останали сергии се предлагаше само зимна продукция – туршии и кисело зеле, сланина, сушени плодове и зеленчуци, боб, орехови и бадемови ядки…
Най-необлагодетелствани са търговците на зеленчуци – заради студеното време стоката измръзва, разваля се и става непродаваема. Дори и в уж по-топлите часове от ранния предиобед температурите в старата столица не можаха да прехвърлят нулата и останаха минусови. Другата причина е, че студът е прогонил и малкото купувачи – по пазара вчера имаше главно минаващи пътем хора.
Като няма клиенти – няма и особен смисъл да мръзнем на студа. На минаващите може да не им се вижда студено, но пробвайте да постоите пет часа на едно място при минус 6-7 градуса, споделиха малкото останали продавачи. Всеки от тях се спасява както може – с дебели дрехи, по няколко чифта панталони и чорапи, с топли напитки. Побългарен вариант са и пластмасовите бутилки, които пълнят с гореща вода, за да се сгреят.
До края на седмицата ниските нощни температури ще останат, но добрите новини са, че през деня поне леко ще прехвърлят нулата, а следващата седмица вече денем ще се позатопли и пазарът отново ще се оживи.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново