Стражица празнува 45 години от обявяването си за град

Публикувано на пн, 18 авг. 2014
1017 четения

Кметът на община Стражица инж. Детелина Борисова поздравява отличените по време на празника на града.

Стотици жители и гости на Стражица се събраха в петък на централния площад, за да отбележат празника на града, който всяка година се чества на големия християнски празник Успение Богородично. На 29 август, преди 45 години, с указ село Стражица е обявено за град затова тази година тържествата бяха посветени на тази годишнина.
Празникът започна със Света литургия, отслужена в църквата “Рождество Богородично”, на която присъстваха кметският екип и много миряни. След нея кметът на града инж. Детелина Борисова посрещна и своите гости – бившите народни представители Евгени Стоев, Мирослав Петков и Марияна Бояджиева, кмета на София Йорданка Фандъкова, областния управител инж. Георги Рачев, Татяна Грушько, генерален консул на Русия в Русе, Атанасе Ротару, кмет на румънската община Болинтин Вале, Тудор Ангел, съветник на парламентарния секретар на Парламента в Румъния, кметовете на Велико Търново, Елена, Лясковец, Златарица, Елена и много други.
“За по-малко от половин век, от селище в периферията на област Велико Търново Стражица се превърна в съвременен общински център, посочи в празничното си слово кметът на общината инж. Борисова. Тя допълни, че днес във всички обществени сфери в общината са създадени съвременни условия за живот, работа и обучение, че благодарение на привлечените средства на фондовете от ЕС качеството на живот на населението се е повишило, културният календар на Стражица е обогатен и има възможности за развиване талантите и дарбите на децата.
“На този 45-годишен юбилей е мястото да припомня, че встъпвайки в длъжността кмет преди три години, аз заявих, че основен принцип в моята работа ще бъде свързан с приемствеността. Ще уважавам и доразвивам добрите традиции и успешните практики, наследени от моите предшественици. Защото всеки един от тях е милеел за Стражица и е давал всичко от себе си нашият град да се развива и да успява”, посочи още инж. Борисова и изрази удовлетвореност, че на днешния празник ще се отдаде дължимото на петима от нейните предшественици.
“Честит празник, стражичани, ви казва София”, така се обърна към празнуващите кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изрази уважението си към жителите на малка Стражица, които след разрушителното земетресение през 1986 година доказват своята сплотеност и упоритост като възраждат своя роден град. “Впечатлена съм, че само за три години тук са привлечени 37 милиона лева по европейски проекти, които надхвърлят многократно недостатъчния бюджет на Стражица”, посочи още Фандъкова.
Жителите на Стражица бяха поздравени от гостите от Румъния. Поздравителни адреси изпратиха още вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която бе на празника миналата година, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Председателят на Общинския съвет Илиян Маринов оповести, че с решение № 515 от 14 август на местния парламент, със званието “почетен гражданин на Стражица” е удостоен бившият кмет на града инж. Стефан Стефанов. Инж. Борисова връчи тържественото отличие на инж. Стефанов, управлявал два мандата Общината. С юбилейни почетни знаци бяха удостоени още четирима бивши кметове на града – Райчо Миленков, Трифон Ралчев, Стефан Славев и Христо Евтимов. Те са и единствените живи градоначалници, кметували в периода 1966-2003 г.
Тържествени юбилейни призове получиха и жители на Стражица с принос в областта на “Икономика и селско стопанство”, “Туризъм”, Образование”, “Култура, “Здравеопазване”, “Спорт”.
След края на официалната част жителите и гостите на града бяха зарадвани от изпълненията на “Гласът на България” Стелияна Христова.
Ретроспективна фотоизложба “45 години град Стражица”, която представя моменти и личности от живота на Стражица, и третото издание на традиционното изложение за занаяти “Един занаят, една култура” бяха част от съпътстващите събития, посветени на празника.
Вечерта на централния площад стражичани ще се радваха на изпълненията на Графа, София Бранд и Руслан Мъйнов, а концертът ще завърши с празнични илюминации.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Община Стражица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново