Старият окръжен съвет се превърна в къща на ужасите

Публикувано на чт, 8 сеп. 2016
5771 четения

Една от най-представителните сгради във Велико Търново от 11 г. е в руини

11 години пустош, руини и пълно забвение. Това е настоящето на една от най-представителните сгради във Велико Търново пред портите на Царевец – Стария окръжен съвет.
Емблематичното и все още красиво отвън здание е отворено, всичките му врати са разбити. Вътре е апокалипсис и мизерия. Дори плъховете са избягали. Сградата е частна собственост. Последният ѝ притежател е пенсионно осигурителна компания “Съгласие”.
Екип на “Янтра ДНЕС” влезе в руините през разбития параден вход на сградата. В антрето ни посрещат камари с отпадъци – пластмасови бутилки от бира, смачкани чашки от кафе, разкъсани кашони, разбити талашитени шкафове. На входа е останал плакат за изложба с икони, гостувала във Велико Търново през декември 2006 г.
Вътре картината е призрачна. Най-горе на витото стълбище омерзено гледа отвисоко огромен лъв. Очите му са боядисани в черно, сякаш са избодени. Това всъщност е гипсовото копие на каменния лъв пред крепостта “Царевец”. Застинал е на това място от началото на 90-те години на миналия век. Зад гърба му по ирония на съдбата виси мраморна плоча със златен надпис “Обичайте България”.
Прекрасният огромен цветен витраж зад лъва е разбит, а слънчевата светлина през дупките хвърля отблясъци върху мръсотията и човешките фекалии, с които е покрит подът на централното фоайе.
Навсякъде е изтърбушено. Изтръгнати са всички ел. кабели, ключове и осветителни тела. Разбивани са дори стените. Явно си личат опитите – успешни и не дотам, за сваляне на желязната арматура от градежа на сградата. Изкъртени са всички метални радиатори, тръбите и щранговете им.
В най-голямата и представителна зала на втория етаж е най-ужасяващо. Няма нито един здрав прозорец. Вратата към терасата е отворена, а на балкона расте дърво. Безстопанствено се търкалят две дървени касетки и разпокъсан кашон с описани парчета керамика, явно са находки от археологически разкопки. До тях е захвърлено пано с архитектурен план на царски дворец. Самотно в залата стои зелено кресло като трон на царя на безхаберието. Компания му прави захвърлен абажур. На стената под един от красивите и все още запазени гипсови орнаменти от корниза е подпряна стълба. Всичко е превзето от графити – грозни човечета и цинични надписи. Боята от тавана виси на мръсни парцали. През гредореда прозира небето.
Петима собственици смени за 11 години Старият окръжен съвет. Сагата започна през през август 2005 г., когато след решение на Общинския съвет сградата беше продадена от Общината чрез конкурс. Фирмата на Георги Вълев “Поликомерс СГ” ЕООД купи общинския имот от 1762 кв.м за 1,47 млн. лв., или с 4653 лв. над конкурсната цена. После Вълев поиска и ОбС се съгласи цената за имота да бъде платена разсрочено. Последната вноска беше платена в общинската хазна през късната есен на 2008 г. Купувайки Стария окръжен съвет, Вълев декларира инвестиция от 15 млн. лв. за петзвезден хотел с името “Цар Калоян”, който трябваше да е готов за три години. Вторият участник в конкурса “Пламс 2001” обжалва резултатите, но загуби делото в съда. После проблем се оказа, че имотът няма нужния брой паркоместа за петзвезден хотел. Така през 2009 г. ОбС гласува на Вълев заменка на близо един декар парцел до Хуманитарна гимназия за паркинг и подземен гараж на бъдещия хотел. Вълев даде на Общината собствена земя от 1,6 дка в кв. “Кольо Фичето”. Същевременно Община В. Търново не можа да си върне собствеността на сградата, защото в договора няма срок за строителството на хотел.
Бизнесът на Вълев се разклати сериозно след ареста му през октомври 2010 г. по операция “Килърите”. Вълев е с доживотна присъда в затвора. Докато е зад решетките, синът му Валери Вълев продаде на 13 юни 2011 г. сградата и земята за 1,893 млн. лв. Купувач стана варненската компания “ЕОН” ООД, представлявана от Косю Костов.
През октомври 2011 г. последваха няколко прехвърляния на акции между фирмата на Косю Костов и една от фирмите на строителния предприемач и зърнен бизнесмен Григор Григоров. В основата им е апортирането на Стария окръжен съвет във Велико Търново, който Костов прехвърля на Григоров. По документи сградата и парцелът до него са оценени на 2 837 900 лв., колкото е капиталът на новия собственик фирма “Царевец Бел Вю” ЕАД. През миналата година последва нова сделка и новият собственик е пенсионно осигурителна компания “Съгласие”.
“Продажбата на Стария окръжен съвет беше най-голямата грешка в последните години, която направи Общината. Тази сграда беше най-подходящата за археологически музей”, коментира директорът на РИМ Иван Църов. “Не зная какво ще се случи със сградата и дали ще бъде реализиран проектът ми за петзвезден хотел. Питайте новия собственик, не ме занимавайте с клюки”, заяви ядосан арх. Пламен Цанев.
Изпратихме въпроси и до новите собственици каква е визията им за развитие на сградата, която е и със статут на паметник на културата. Чакаме отговори.
Сградата е построена през 1910-1911 г. като Окръжна сметна палата по проект на търновския архитект Георги Козаров, но с елементи от всичките проекти, премирани на конкурса за сградата. Зданието било необходимо и за административни дейности, след като изгоряла Общината в бившия турски конак. Сдържано-изящната декорация на достолепната фасада, парадният вход и балконът били поверени на Леон Филипов. Над покрива поставили голяма “латерна” за допълнително осветление и проветрение на просторния интериор. При земетресението от 1913 г. сградата е поразена сериозно. Възстановена е, но без часовника. Днес е пълна руина.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново