СПГ “Алеко Константинов” е училище за пример

Публикувано на вт, 7 Ное. 2023
120 четения

Свищовската професионална гимназия “Алеко Константинов” е част от училищата, работещи по програма “Училища за пример” на Фондация “Заедно в час”. Целта на участието в програмата е подобряването на благополучието, средата и резултатите на учениците чрез усвояване и прилагане в класната стая на различни техники, ресурси и инструменти и поставяне на ученика в центъра на образователния процес. Това е възможно посредством устойчиво подобряване на лидерските и преподавателските практики, които допринасят за успеха на всички ученици в училището, посочиха от гимназията, която е част от семейството “Училища за пример” за втора поредна година.
Програмата се състои от две неразделни части: курс “Лидерство в училище”, който надгражда уменията на лидерския екип да допринася за по-задълбоченото учене на всички ученици чрез доказани от практиката и науката подходи, и курс “Компетентности в училище – умения на XXI век в час”. Целта е учениците да бъдат подпомогнати не само в посока усвояване на различни знания, но и с техники и умения за справяне в различни житейски ситуации. “Курс Социално и емоционално учене” подпомага училищните екипи да развиват в учениците социално-емоционални умения и да създадат сигурна среда на ниво клас и училищна общност, отчитайки потребностите и водещите интереси на всички ученици.
“Лидерският и педагогическият екип в СПГ “Алеко Константинов” вече имат разработен цялостен проект за подобряване на училищната среда и педагогическото въздействие, съобразени с нуждите на учениците. Педагозите преминаха през редица обучения и подкрепени от своя ментор, осигурен по програмата, прилагат наученото в гимназията”, посочи инж. Веска Николова, директор на гимназията. “В края на месец октомври се проведе поредната среща на училищните екипи с Теменужка Христова, която е наш ментор. Тя наблюдава часове по математика и по руски език, в които преподавателите използваха набелязаните техники и методи в разработения по програмата проект за подпомагане на благосъстоянието и благоденствието на учениците. Часовете бяха обсъдени и се набелязаха следващите насоки за работа”, допълни Николова. На този етап от първостепенно значение за училището е разширяването на екипа от учители и провеждането на бинарни и мултидисциплинарни уроци, както и прилагането на проектно-базирано обучение, с цел превръщане на ученика в активен участник, който учителят само подпомага по пътя на личностното му развитие и усъвършенстване, посочи още директорката.
Николай ВЕНКОВ
сн. СПГ “Ал. Константинов”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново