Спасиха Горна Оряховица от химическо отравяне

Публикувано на ср, 11 Сеп. 2019
8483 четения

Готовността си за действие при криза в химическо предприятие показаха по време на учение служители на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, отрядът за специализирани дейности към Регионалната дирекция ПБЗН, РУ – Горна Оряховица, Спешна помощ и доброволно формирование “Раховец”. Демонстрацията беше направена в базата на “Розахим” АД, която се води за високорискова в пожарно отношение. Целта бе да се покажат уменията на всички екипи, които биха се включили в спасителни дейности при евентуален пробив на някоя от цистерните с химикали в базата, обясни началникът на РСПБЗН в Горна Оряховица гл. инспектор Георги Тодоров.
Операцията продължи около 20 минути – от пристигането на всички служби до окончателното почистване на мястото на инцидента. Беше симулиран разлив на бутил акрилат, който е силно взривоопасен и токсичен. Служителите от спасителния отряд спряха разлива и тампонираха цистерната, като изтеклата течност бе прехвърлена в отделен съд. През това време пожарникарите загасиха горенето и обливаха съседните цистерни, за да не се взривят от високата температура. По време на гасенето бе определена заразена зона и всички, оказали се в нея, преминаха през обеззаразяване. По време на акцията един от пожарникарите е обгазен и бе изнесен от екип на доброволно формирование “Раховец”, който го предаде на медиците, за да му окажат първа помощ и да го отведат в болница.
Демонстрацията е част от проявите в Седмицата на пожарната безопасност, която предхожда професионалния празник на пожарникарите 14 септември.
Предстои провеждане на дарителска кампания сред служителите на РДПБЗН – В. Търново, в помощ на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на ГДПБЗН – МВР. 12 септември ще бъде Ден на отворените врати. Тогава ще има възможност за посещение на сградата на РСПБЗН във В. Търново от граждани и показване на нова пожарна техника, пожаротехнически съоръжения и организация на работа при излизане на пожар.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново