Социални работници от три общини стачкуваха с искане за по-високи заплати

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
751 четения

Социални работници от три общини във Великотърновска област се включиха в едночасовата предупредителна стачка с искане за по-високи възнаграждения. От 10 до 11 ч. служителите в социалните дирекции във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов преустановиха работа с граждани, но останаха на работните си места.
Протестът е организиран от КТ “Подкрепа”, а сред исканията на работещите в социалните дирекции е стартовата им заплата да е в размер на 1000 лв. Те настояват депутатите да гласуват с бюджета на второ четене поисканото от социалния министър Бисер Петков 15 % увеличение на възнагражденията за Агенция социално подпомагане. Сред другите искания са да бъде въведено задължително условие работещите в системата да са само с висше образование, както и средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лв. годишно.
“Очаквах да има напрежение от страна на гражданите, но в интерес на истината беше много спокойно в приемната, защото хората бяха запознати с протеста. Той беше обявен предварително. Целта на този едночасов предупредителен протест е да привлечем вниманието на народните представители да гласуват поисканото увеличение в бюджета, което е в размер на 5 млн. лева”, заяви Василка Йорданова-Стоименова, председател на синдикалната секция към КТ “Подкрепа” в Дирекция “Социално подпомагане” във Велико Търново.
Ако исканията им за достойно възнаграждение не бъдат чути, социалните работници са готови и на продължителна ефективна стачка.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново