Служители на НОИ излязоха на предупредителен протест

Публикувано на пт, 26 май 2023
368 четения

Служители на Териториалното поделение на НОИ във В. Търново излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Подобни предупредителни протести се проведоха в цялата страна със спиране на работа за един час – от 10,00 до 11,00 ч.. Работещите във ведомството настояват за увеличение на възнагражденията с поне 30 % в централното управление и териториалните поделения на НОИ.
Протестиращите във В. Търново излязоха пред сградата, в която се помещава ведомството, както и пред центъра за административно обслужване. В ръцете си държаха плакати с надписи “Инфлацията е бич и за нашите семейства”, “0% увеличение на заплатите срещу 26 % инфлация” и “Държавен служител не е мръсна дума”. Те заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще преминат към ефективни стачни действия, които ще се изразяват в спиране на работа, респективно преустановяване на изплащането на болнични и пенсии.
По изчисления на синдиците за увеличаване на възнагражденията са необходими около 30 млн. лв., което е около 0,14 % от бюджета на НОИ. Настояват също допълнителните средства да бъдат предвидени при приемането на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново