Следят критичните места по река Янтра

Публикувано на вт, 30 май 2023
857 четения

Обилните дъждове през последните дни доведоха до повишаване на нивото на р. Янтра във В. Търново до 5,50 метра при критична стойност 6,50 метра. Приливът на вода идва от течението в района на Габрово. Това наложи в ниските части на кв. “Асенов” и кв. “Света гора” още през нощта да бъдат разположени екипи на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.
Бяха направени обходи и огледи на критичните участъци от кмета Даниел Панов, зам.-кмета проф. Георги Камарашев, директора на РДПБЗН комисар Красимир Кръстев и гл. инспектор Пламен Иванов. Набелязани са места, на които при необходимост ще бъдат оформени защитни временни диги.
“Аз съм израснала тук и помня всички наводнения. Помня наводнението от 1957 г., като бях на 6 години, тогава водата излезе от коритото и стигна до вкъщи. След това имаше едно по-голямо през 2001 г., помня и наводнението от 2014 г.”, разказа Радка Йорданова, която не скри притесненията си от покачването на водата. И тя, и съседите ѝ още помнят щетите от 2014 г., когато бяха залети десетки къщи във В. Търново. Сериозни поражения имаше и в Дебелец и Килифарево.
“Ситуацията към този момент все още е критична, но от 12,30 ч. нивото на реката в кв. “Чолаковци”, където е най-показателно за всички зони, които залива река Янтра, спадна с 10 см и в момента е 5,40 метра. Въпреки големите и проливни дъждове в община Габрово нивото на реката е започнало да спада. Надявам се и при нас в следващите 2 часа да има понижение. Имаме готовност и чували с пясък за изграждане на защитни диги при необходимост. От “Гражданска защита” са осигурили 1 тон чували с пясък ”, заяви кметът Даниел Панов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Община Велико Търново 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново