След 20 години в чужбина Йордан се връща, за да спаси бабиното село

Публикувано на чт, 4 май 2023
11739 четения

След близо 20 години в чужбина Йордан Миланов се завръща отново в България, за да реализира една своя стара мечта. А тя е да спаси селото на неговата баба – Лозен, намиращо се в община Стражица. Така поставя началото на амбициозния си проект да помогне на чужденци да се заселят в малкото селце и да го съживи. Благодарение на усилията на 44-годишния мъж днес в него живеят няколко немскоговорящи семейства, които са открили своя нов дом и се чувстват добре сред местните хора.
Йордан Миланов е родом от Г. Оряховица. Завършва ветеринарна медицина в Лесотехническия университет, а през 2003 г. подобно на много млади хора решава да замине в чужбина, за да си търси късмета. Установява се в Мюнхен, като последните 12 години работи на международното летище. Споделя, че през цялото това време мислите и носталгията за живота, прекаран на село, не го напуснали и често мислел за щастливото и безгрижно детство.
“Силно исках да се прибера вкъщи при баба, която всеки ден ме чакаше. Върнах се след 20 години. Баба не можа да ме дочака. Останаха ми спомените и голямата мотивация да спасявам от разруха къщите на моите съседи и роднини”, разказва Йордан Миланов. Докато гледал репортаж по една от местните телевизии за трудностите, които изпитвали германските пенсионери, установили се да живеят в България, решава, че би могъл да им бъде полезен и да ги насочи към село Лозен. Самият той се връща да живее в селото, където вече бил закупил няколко имота, за да ги спаси от разруха. Намират се и първите желаещи да се установят в селото. Йордан им оказвал съдействие с всички административни процедури и най-вече с езика. Така днес в реставрираните къщи на неговите съседи отново има живот и прозорците им светят нощем.
“Вече пристигнаха за постоянно първите нови съселяни от Германия, Австрия, Лихтенщайн и Англия. Интересът е огромен, дори и аз самият не го очаквах. Има запитвания и от двама души от Швейцария. А селото се гордее, че е с първата интернационална махала в област В. Търново. Това ме мотивира още повече и сега смело продължавам напред моята мисия да спася колкото се може повече къщи”, разказва Йордан Миланов. За това решава да даде гласност на своя проект за спасяване на бабиното село.
“Наистина хората, които се установиха да живеят тук, се чувстват щастливи, събират се заедно с местните хора и заедно отбелязват различните празници. С този проект искам да покажа на България и българите в чужбина, че българските села не трябва да бъдат забравени и има различни начини те бъдат спасени. Надявам се да мотивирам още млади хора да се върнат от чужбина”, допълва Йордан Миланов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново