Слагат “умни” пейки около бъдещата галерия в Елена

Публикувано на чт, 28 май 2020
1073 четения

Соларни пейки, от които ще могат да се зарeждат мобилни устройства, ще бъдат монтирани край бъдещата градска художествена галерия в Елена. Общо три “умни” пейки ще бъдат разположени около сградата, като идеята е заимствана от Бургас и Варна, а Елена ще е първият град във Великотърновска област, който ще има такива съоръжения. Всяка пейка ще има четири порта за зареждане на мобилни устройства, както и лампа, обясни Светослав Петров, експерт “Културно наследство” в Община Елена.
В момента текат ремонтните дейности по възстановяване на старото класно училище в града, където ще се помещава галерията. Външният вид на сградата ще бъде запазен, така както е изглеждало училището след възстановяването му от пожара по време на освободителните боеве през 1877 г.
Ремонтните дейности са част от мащабния проект “Култура във вечността”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “Румъния-България” 2014-2020 г. Той се реализира съвместно с румънската община Меджидия, окръг Констанца. Общата стойност на проекта е 1,4 млн. евро, като средствата за община Елена са в размер на 963 000 евро, а за румънския партньор – 450 000 евро.
Старото класно училище в Елена е построено през 1874 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънчев. Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града, е опожарено. Повторното му възстановяване става през 1880 г. от същия майстор. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от сградата остават само основите и част от зидарията. Но с реализацията на международния проект ще бъде върнат предишният блясък на школото. Автор на проекта е арх. Милен Маринов.
Ремонтните дейности стартираха миналата година и трябва да приключат до месец май 2021 г. Те са възложени след проведена обществена поръчка на ДЗЗД “Елена 2019”.
“В полуприземния етаж на сградата ще бъдат изградени фондохранилище и депо за реставрация, като идеята е да се съхранява фондът от картини и икони, които притежава Музеят на Възраждането. На първия етаж ще има информационен център и галерия, а на втория също ще има галерия”, каза още Светослав Петров, който е ръководител на проекта. В галерията ще бъдат изложени творбите и на художниците, участвали в пленерите, проведени по проекта.
Предвижда се също реновиране на прилежащите пространства, а около галерията ще има соларно осветление. Отделно спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития. Освен строителството са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвместни пленери, изготвяне на рекламни материали и каталог за популяризиране на двата града.
Весела БАЙЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново