Слагат контейнери за текстилни отпадъци в паркове в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 13 юли 2020
106 четения

Контейнери за текстилни отпадъци ще бъдат разположени в Г. Оряховица. Първоначално се предвижда да бъдат закупени четири контейнера, които ще бъдат поставени в парковете “Детски кът” и “Пролет”, на Общинския пазар и в кв. “Гарата” в близост до ДГ “Божур”. Избраните локации се посещават от много горнооряховчани и ще бъдат удобни за гражданите,посочват от Общината.
Контейнерите ще бъдат закупени със средства по проект, финансиран по Оперативна програма “Околна среда”. Той е на стойност 376 495 лв., а срокът за изпълнение на дейностите по него е 18 месеца. Целта на проекта е да се формира у гражданите екологично отношение към отпадъците, а не просто “изхвърляне” в най-близкия съд.
Освен закупуване на контейнерите се предвижда организиране на информационни кампании с граждани и бизнеса за разясняване на вредата от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, които оказват влияние върху околната среда. Ще бъдат закупени и раздавани брандирани бутилки за минерална вода за многократна употреба на участниците в традиционната лекоатлетическа щафетна обиколка на града. Ще бъдат подмненени поетапно съдове, чаши и прибори и др. за еднократна употреба в общинските звена. Дейностите са насочени и към бизнеса, работещ на територията на общината и по-конкретно към хотелите и местата за настаняване, кафенета, заведения за бързо хранене и ресторанти, бензиностанции, фризьорски салони, магазини и др.
Предстоят също и кампании за насърчаване на разделното събиране на отпадъци и предаването им за последващо рециклиране. Предвиждат се акции за събиране на отпадъчна хартия в училищата на територията на общината. По време на кампаниите ще бъдат раздавани информационни материали на децата, учителите и родителите за ползите от рециклирането, както и от повторната употреба и от предотвратяването на отпадъците с лесни методи за приложението им в ежедневието. За участниците са предвидени и награди.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново