Скандален „Дон Жуан“ предлага търновският театър

Публикувано на ср, 17 май 2023
1046 четения

С премиера на най-мащабния си проект в последните години МДТ „Константин Кисимов“ ще изненада своите зрители. Това е операта „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт, която е реперторна гордост за всеки театър в Европа и по света. Тя ще бъде представена за първи път на 23 май от 19 ч. в Голяма зала на великотърновския театър и ще предложи съвременни режисьорски похвати и провокации към публиката.
„Много се надявам търновската общественост да оцени този проект по достойнство, защото той със сигурност издига имиджа на старопрестолния град като историческа и духовна столица на България. „Дон Жуан“ е един от шедьоврите на Моцарт и една от най-сложните опери, затова беше предизвикателство за участниците. С тази постановка нашият театър заявява ясно и категорично творческия си потенциал, като това със сигурност е и сериозна мотивация за всичките ни творчески звена“, посочи Васил Вълчев, директор на МДТ. Той поясни, че спектакълът се играе на италиански, а на екран вървят български субтитри, за да може зрителите да разберат историята.
„Това не е „Дон Жуан“, който сме гледали преди години или се върти по разни клипове в интернет. Нашият е различен и истински. От увертюрата до финалния акорд сме се опитали да не оставим публиката да си поеме дъх или да си помисли за нещо друго. Това е една безмилостна, жестока и тук-там комедийна игра“, каза режисьорът на постановката Петко Бонев. „Дон Жуан“ е негов дипломен спектакъл отпреди близо 25 години, когато завършва „Оперна режисура“ в Музикалната академия в София. Тогава Пламен Кумпиков, който сега играе ролята на прислужника на Дон Жуан – Лепорелло, е студент и е в ролята на командора. „Нашият Дон Жуан е брутален тип, постоянно търсещ тази женско-мъжка интрига, при която да вдигне полата и да стигне докъдето му се позволи, а ако не му се позволи си го взема насила. Неслучайно сюжетът започва с грубо изнасилване, както е в оригинала на автора“, разкрива част от действието режисьорът, който е благодарен на великотърновския театър за смелостта тази опера да попадне в афиша му.
Персонажите в спектакъла са многопластови, преминаващи през различни моменти и състояния. Сценографията включва 3D mapping, за да има динамика и да се избегнат дългите и протяжни смени на декори и осветление. Това дава възможност да се преминава от картина в картина бързо и ефектно, а костюмите и хореографията са пищни и красиви.  Според диригента Георги Патриков, музиката в „Дон Жуан“ е музика на непрекъснатите контрасти. Тя хвърля зрителя от комедията, на места близка до неприличната, до картини, които са откровено драматични, като е постигната отлична симбиоза между актьорската игра и музикалното моцартово начало.
В главните роли влизат солистите Никола Иванов (Дон Жуан), Теодора Петрова (Донна Анна) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан – Лепорелло). Те споделят, че се чувстват добре в ролите си и дават всичко от себе си, за да пресъздадат образите по-най-добрия начин. Двамата мъже са нови имена във великотърновския театър, като за Никола ролята на Дон Жуан е негова сбъдната мечта и дебютна главна роля.
Следващото представяне на „Дон Жуан“ ще е на 15 юни в Зала 1 на НДК в София от 19 ч., в рамките на международния фестивал Софийски музикални седмици, на който МДТ ще участва за втори път. На 21 юли операта ще бъде представена като част от афиша на „Сцена на вековете“ на хълма Царевец във В. Търново. Тя ще премине и през някои от по-големите културни центрове на България – Ст. Загора, Плевен, Русе, Варна и др.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново