Синдикални борби доведоха до протест пред РУО – Велико Търново и искане за оставка

Публикувано на пт, 10 Ное. 2023
2835 четения

Синдикални борби доведоха до протест пред Регионалното управление на образованието във В. Търново и искане за оставка на неговия началник Розалия Личева.
Протестиращи от цялата страна, членове на Национален синдикат “Защита”, се събраха в старата столица заради търсените обяснения от учителка от СУ “Св. Климент Охридски” в Камен от страна на служител в инспектората, които според тях са неправомерни. Във В. Търново пристигнаха малко над 50 човека от Гоце Делчев, Сандански, Благоевград, Перник, София, Варна, Бургас, Видин, Ямбол, Димитровград и други градове, по думите на които проблемът възниква след дисциплинарното уволнение на учителка от училището в Камен и заплахи към директора на учебното заведение от страна на Катя Василева, началник-отдел в РУО – В. Търново, и д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.
“Получих обаждане от Катя Василева, която ме разпитва колко членове от педагогическия и непедагогическия персонал от синдикатите “Подкрепа” и КНСБ са се присъединили към НС “Защита”, какво е настроението на директора към синдикалните организации. На всяко второ изречение беше задаван въпросът защо се е разтурила синдикалната организация на КТ “Подкрепа”, дали няма да се направи отново и колко членове са преминали от нея в НС “Защита”, разказа Марияна Анастасова, старши учител в занималня в начален етап на образование, която от 8 години работи в това училище. До месец септември Анастасова е била председател на КНСБ в училището и т.к. не е доволна от дейността, решава да създаде синдикална секция към НС “Защита”. От 33-ма педагози и 9 човека непедагогически персонал в учебното заведение 10 стават членове на синдикат “Защита”. Анастасова уточни, че заплахи към нея не са отправяни, но са направени ксерокопия на удостоверенията за легитимност на синдиката и присъединителните декларации на колегите ѝ. “Не мисля, че РУО има право да се занимава със синдикалната дейност, а и от къде инспекторатът знае за синдикат “Защита” в Камен”, коментира тя.
“Никой държавен орган, с неговите служители и чиновници няма правото да разследва и обследва една синдикална организация – как и защо е създадена. Ако някой има претенции относно легитимността на организацията, може да ги предяви пред съда. Именно това е тормозът и скритото индиректно сплашване, чрез привикване на учителите на разпит в РУО”, коментира Милена Атанасова, зам.-председател на НС “Защита”.
“Ние сме във В. Търново да изкажем своето негодувание, защото от години се толерират подобни институции, които се ползват за бухалка, да работят в полза на казионните синдикати и на практика да унищожават свободното сдружаване в страната, нарушавайки конституционните ни права”, каза Красимир Митов, председател на НС “Защита”.
Началникът на РУО – В. Търново, Розалия Личева покани представители на протестиращите на разговор в инспектората и на срещата бяха обсъдени и изяснени всички повдигнати от тях въпроси. Синдикалистите получиха гаранции от Личева, че ако е имало такова вмешателство, от тук нататък няма да бъде допускано отново, хората ще могат свободно да избират и да се сдружават без странична намеса, а ако има други проблеми, касаещи пряко училищния процес, ще бъдат обсъждани. Митов заяви, че оттеглят претенциите си след дадените гаранции, както и искането за оставка на началника на инспектората, и изрази надежда подобен род случки да не се повтарят.
“Анастасова не е привиквана на място и не е идвала в РУО – В. Търново, а е разговаряла с проверяващите, които бяха на проверка в училището по повод сигнали и жалби от друг учител. На срещата ни преди малко изяснихме обстоятелствата и повече няма да се повтаря подобно изопачаване на ефекта от разговорите, защото ние уточнихме, че не сме оказвали влияние върху членството, а сме извършвали проверка на факти и обстоятелства по повод конкретен сигнал”, поясни Личева.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново