Симеон Идакиев показа филма си за НВУ пред курсанти и офицери

Публикувано на чт, 8 юни 2023
57 четения

Известният журналист и пътешественик Симеон Идакиев показа пред офицери и курсанти филма си за НВУ “Васил Левски” “Едно училище, един завет, една Родина”. Идакиев гостува във военния университет заедно с оператора Кирил Бациев и директора на Информационния център на Министерството на отбраната Румяна Станимирова.
“За ръководството на университета е от особена важност да изгражда своите възпитаници морално, умствено и физически, да ги приобщава към идеалите на родолюбието, дълга и честта, да ги формира като личности и ръководители с изградени лидерски качества. И в тази връзка искам да отбележа, че филмът ще ни помогне в реализирането за тази наша цел – възпитанието на нашите обучаеми”, каза преди прожекцията зам.-началникът на НВУ полк. Георги Крайнов.
“Идеята за този филм е на Антони Цонев, който е гл. експерт в дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община В. Търново. А аз нямах колебание, че филмът трябва да бъде реализиран, защото не може да има друг град, в който да се роди университет като този. В. Търново е изумително място, което пази толкова спомени за велики хора. Затова и филмът започва с кадри на ген. Сава Муткуров, на невероятния пилот Петко Попганчев, който тук успява да направи един от невероятните си рекорди, прелитайки под Стамболовия мост със своя ДАР-1А”, сподели Идакиев. Той разкри, че заглавието на филма дошло от интервюто с началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Освен него, в лентата участва и специалистът по военна история доц. д-р Марко Златев. Екипът е включил и кадри от моменти от подготовката и обучението на курсантите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново