Щастливо семейство от Дебелец чака екскурзия до Египет от Дядо Коледа

Публикувано на пт, 21 Дек. 2018
4151 четения

За да впечатли половинката си, Иван грабнал Галя на ръце и с боси крака преминал през нестинарска жарава

Галя и Иван Стоянови от Дебелец са щастливо семейство, което се радва на двете си деца Антония и Калоян. Каката е на 13 г., а малчуганът – на 6 г., но двамата много се обичат и не могат един без друг. Децата вече са украсили коледната елха и всички си мечтаят Дядо Коледа да им подари екскурзия до Египет, за да се разходят из пустинята и пирамидите, които са едно от чудесата на света. Таткото споделя, че винаги му е била интересна географска местност, каквато няма в България. Освен това ме интересува по какъв начин са строени пирамидите и другите съоръжения в пустинята. После веднага добавя, че би искал да посети и Бразилия по време на прочутия карнавал на самбата в Рио де Жанейро. Галя добавя, че много иска да е в Германия по време на пищния Октоберфест. Тяхна съкровена мечта е един ден да посетят Израел и светите места, но не на самото Рождество Христово, когато там е пълно с хора от цял свят.
Всяко от децата обаче си има своя мечта и е написало писмо до Дядо Коледа. Калоян иска комплект с инструменти, писта за колички, детско багерче и топка. Каката пък предпочита панталон и блуза. Малчуганът добавя, че най-харесва зеления цвят, като елхата, и бърза да ни рецитира коледното стихче, което научил в детската градина. Освен това се оказа, че малчуганът обича да пее и да танцува. Знае да смята до 10 и родителите му искат да го запишат в първи клас догодина. Децата се хвалят, че в двора си имат две кучета, а вкъщи – папагал.
Иван е електроинженер и собственик на фирма, и се запознал с Галя, която е медицинска сестра в търновската онкология, чрез сайт за запознанства в интернет. На живо тя изглеждала още по-млада и по-красива, отколкото на снимката. Иван веднага я харесал и поискал да се запознае с нея. Взел голям букет с рози, тъй като това са любимите му цветя, и я намерил в Онкологията. Подарил цветята, дал си визитката, сякаш тя е бъдещ бизнес партньор, и си тръгнал. След два дена електроинженерът поканил медицинската сестра на кафе, но тя отказала, тъй като не обичала тази напитка. После Галя размислила и уточнила, че може да се срещнат, но на бира. Избрали да се черпят в Атракцион “Калоянова крепост” в Арбанаси. След няколко месеца пак отишли там, където гостували нестинари с програма. За да я впечатли, електроинженерът грабнал Галя на ръце и с боси крака минал с нея през жаравата. Ако сега някой ме накара да отида да подаря букет на жена и да мина с нея през огъня, няма да го направя. Но тогава… какво ли не прави любовта, казва Иван. И добавя, че само няколко месеца след тази случка с Галя се оженили. И двамата твърдят, че са родени под щастлива звезда, която, макар и по-късно, им посочила пътя един към друг.

20 години Галя танцувала в
“Сидер войвода”, а днес свири
на тарамбука

20 години Галя била танцьорка в горнооряховския фолклорен ансамбъл “Сидер войвода”, а народните танци са в кръвта ѝ. Днес има малка тарамбука и сега, като засвири на нея, сърцето ѝ заиграва. Вече е напуснала ансамбъла и се е отдала на семейството. Казва, че иска да бъде повече време с децата, но не винаги се случва. Каката учи във В. Търново, а пък Калоян посещава детската градина в Дебелец.
Освен това Галя много обича да шие на машина и често се отдава на това занимание, когато е сама вкъщи. На младини е работила една година в Кипър като шивачка, а занаята научила от майка си, която пък е работила в Гърция 17 години. След това Галя се връща във В. Търново и завършва Медицинския колеж.

Иван е майстор на дърпаната баница

С финес елинженерът дърпа тестото. Обяснява, че много зависи от качеството на брашното. Ако при дърпането на кората тя се накъсва, брашното е виновно. Сега за Коледа такава баница със сирене ще извърти Иван, че би му завидяла и професионална баничарка. Майсторлъкът в приготвянето на дърпаната баница му предала неговата майка. И за да се пробва първия път, за всеки случай направил две баници, че да остане и за следващия ден. Всичко обаче било изядено веднага.
Преди елинженерът работил на държавна работа и през свободното време бил във фирмата. При тази свръхнатовареност нямал много време за децата. Но преди няколко месеца взел окончателно решение и напуснал държавната работа. Сега е по-често с Антония и Калоян, дори си е монтирал камера вкъщи и наблюдава дистанционно децата, когато са на втория етаж в къщата.
Като работодател, Иван споделя, че трудно си намира работници. Идват при него млади инженерчета, владеят компютър и езици, но нямат технически умения. Навремето още от деца разглобявахме колелета, а днес младите работници не могат една гайка да завият. Те не познават дори инструментите. Като назнача такъв, започваме да се учим от начало. А на мен ми трябват научени хора, но ги няма, коментира Иван все по-сериозния проблем в България.
Преди години младият мъж завършил и психология. Била му необходима, тъй като работил в дирекция, която се занимавала с кадрите. Днес казва, че психологията доста му помага в частната фирма, защото умее да преценява кадрите си и техните възможности. Затова в момента Иван изгражда големи обекти в района. И никак не се шегува, че ако го допуснат, и атомната централа в Белене ще построи. Не може да печелят само големите фирми, ние също трябва да израстваме.
Освен че дърпа баници, Иван прави и хубаво червено вино. Отсега се знае, че на коледната трапеза на семейството ще има печена свинска пържола, която всички обичат. Антония и Калоян пък с нетърпение очакват в нощта на Рождеството да дойде Дядо Коледа с любимите подаръци.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторката

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново