Шестогодишно търновче със сребро от международна олимпиада по аритметика

Публикувано на чт, 15 Дек. 2022
1435 четения

Шестгодишният възпитаник на Частната детска градина “Малки стъпчици” Самуил Димитров спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика. Световното състезание се проведе в Тайланд, като голяма част от децата са решавали задачите онлайн. Така в надпреварата се е включил и малкият Самуил, който получи официално медала и сертификата си на специално тържество в детската градина.
“В тези състезания децата имат на разположение три минути и за това време трябва да решат 50 задачи. Сами успя да даде 42 верни отговора и този резултат му донесе сребърен медал в неговата категория С”, обяснява Василка Йорданова, която работи със Сами и го тренира за олимпиадите.
Самуил се занимава с ментална аритметика и смята наум големи числа с помощта на специалното сметало абакус от април тази година. За тези месеци той вече е участвал в две олимпиади – тази в Тайлант, преди това и в Русия, и от двете състезания има сребърни медали. В момента Сами се състезава в категория С, която е първото стъпало. “Всъщност той вече покри първо ниво и сега е в средата на второ ниво, където изучаваме формули и състав на числото 5”, уточнява г-жа Йорданова, която е управител на школата по ментална аритметика SmartyKids във Велико Търново.

Всяка седмица Василка Йорданова ходи и в първата за областта ни частна детска градина “Малки стъпчици”, за да работи с децата там. Благодарение на това малчуганите смятат наум с големи числа, при това за време. В момента тя е започнала да подготвя цял отбор хлапета от детската градина за следващата олимпиада, която отново ще бъде в Русия. Освен Самуил, в нея ще участват Рая Арабаджиева и Виктор Борисов, и двамата на 6 години, както и четиригодишният Ивайло Куцаров.
“Въпреки че говорим за математика и децата решават задачи, заниманията по ментална аритметика влияят върху цялостното развитие на детето. Виждам как след всеки следващ час се подобряват концентрацията и паметта им, развива се аналитичното им мислене, увеличава се скоростта на възприемане на информация. Децата стават още по-творчески настроени, самостоятелни и самоуверени”, казва директорът на детската градина Пролет Петрова и така отговаря на въпроса защо е избрала малчуганите да се занимават с ментална аритметика.
Програмата е разработена през 1984 г. от Дейвид Ляо. Основава се на системата “две ръце – четири пръста” при работа със сметало. А самото сметало – абакус, според легендите се появява първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно – през V век преди новата ера, се използва в Египет, като вместо линии и канали се работи с пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново