Семейство зъболекари избраха да градят кариера във Велико Търново

Публикувано на пт, 17 Авг. 2018
10969 четения

Мария Симеонова и Васил Урумов са щастливо младо семейство зъболекари, които от месец имат собствен кабинет. Категорични са, че искат да градят кариера във В. Търново. Те са може би най-младото попълнение в гилдията на стоматолозите в старата столица. Категорични са, че искат да останат да работят и да се развиват в България, тъй като и у нас възможностите не са малко. Щом си в крак с новостите в денталната медицина, имаш модерна техника и материали, продължаваш да се образоваш, няма как да не успееш. Младите медици вече работят и с лазерна апаратура, чрез която се постига по-безболезнена терапия. Освен това лазерът лекува и самата тъкан в устата, до която не може да достигне зъболекарски инструмент.
Д-р Урумов е от Варна, а д-р Симеонова – от Горна Оряховица, но любовта ги събира в морската столица, където и двамата са студенти по дентална медицина. През това време се ражда и синът им Атанас, който сега е на годинка, а мама продължава да го кърми. И за двамата денталната медицина е била детска мечта, която сега реализират с много любов към пациентите си. И не само лекуват зъбите им, но ги учат на точната профилактика. Защото се оказва, че много хора не знаят елементарни неща за оралната хигиена, като това да мият правилно зъбите си. От незнанието идват доста беди после и за децата в семейството, тъй като няма кой да им даде пример как да поддържат зъбките си здрави.
Младият зъболекар признава, че много от колегите му останали на работа във Варна, а той избрал В. Търново не само заради жена си, но и затова, че в по-малкия град също трябва да има млади стоматолози, които да поемат щафетата от по-възрастните. Мария и Васил признават, че един на друг си лекуват зъбите, а и вкъщи си говорят повече за професията. Аз например, по рождение имам един зъб по-малко, признава д-р Симеонова. Но това не пречи на чаровната ѝ усмивка, с която посреща всеки, потърсил помощ от специалист. Неотдавна двамата се сблъскали с травма на сина си и изживели големи тревоги. Малкият Наско им станал пациент, след като паднал в банята и си наранил устата. Нямаше счупен зъб, но венецът му беше наранен и веднага взехме мерки, разказват родителите. Признават, че първо си помислили най-лошото, че от травмата ще се получат дефекти в устата, но всичко завършило благополучно. Сега няма и помен от падането на малчугана.

Д-р Васил Урумов: “Влизам в училище да уча децата
как да се грижат за зъбите си”

Профилактиката е в основата на денталното здраве, затова е необходимо да обучаваме децата от малки как да се грижат за зъбите си, категоричен е д-р Урумов. За целта той има идея да започне лекционен курс в търновските училища, но първо трябва да съгласува тази идея с директорите. В практиката си досега се е сблъсквал с твърде амбициозни, а и с немарливи майки, но и двете крайности не са добри. Много по-важно е майката с детето да посетят кабинета, отколкото да търсят консултации по телефона. Освен това д-р Урумов показва нагледно на специален макет как зъбите да се мият и почистват правилно, какви са новостите и как да се действа с тях. През почивните дни зъболекарят също работи, а в неделя идва в кабинета при повикване. Случва се обаче пациентът да няма спешен проблем, но решил, че именно в неделя трябва да отиде при зъболекар, след като отлагал месеци наред. А и един дългогодишен дентален проблем много по-трудно се решава, често се стига до изваждането на зъб, защото друго не може да се направи. Парадоксът е, че много хора знаят това и въпреки всичко си кротуват, докато не ги сполети болката, отчита младият специалист.
Д-р Урумов се запалил по стоматологията от по-големия си брат, който също е зъболекар във Варна. Родителите им са инженери и вероятно са искали момчетата им да продължат професията. Синовете обаче се насочили към денталната медицина, тъй като тази наука им харесва. А преди Васил да се пресели във В. Търново, е работил година във варненска клиника. Гордее се с този опит, тъй като отначало лекувал зъбите под надзора на по-възрастните колеги, а след това го пуснали сам. Допълнителните курсове, които посещавал като студент, сега много му помагат в работата, а това са предимно новости, които са в полза на пациентите.
Д-р Урумов много обича да кара колело и да плува, пък нали се е родил в морски град. И макар морето край Варна да е необятно, започнал е да плува в басейна. Младият зъболекар обича да чете, но набляга предимно на медицинската литература. Голямото му разтоварване е чаровният Наско. Цялото семейство обича да прекарва почивните дни сред природата. Хотнишният водопад е едно от любимите места и на тримата.

Д-р Мария Симеонова: “Исках да уча иконография, но не съжалявам”

Д-р Симеонова е завършила средното си образование в Горна Оряховица, в паралелка по информатика. Но винаги е искала да учи иконопис, затова посещавала такъв кръжок. Сега твърди, че има много общо между иконописа и денталната медицина, която също е толкова фина и съвършена, като изкуството. И най-малката грешка може да наруши комфорта на пациента, затова младата зъболекарка следва принципа на прецизността. А и стоматологията изисква пълно себеотдаване. Мария споделя, че като ученичка се увличала по медицината, но в крайна сметка надделяла стоматологията, а във Варна била приета още на първото класиране. Предпочела да следва в морската столица заради морето, което я зарежда с нови идеи и надежда.
Страстта на д-р Симеонова обаче са децата, особено след като е родила сина си. Покрай него прочетох доста допълнителна медицинска литература за детската стоматология и сега гледам по друг начин на света, казва 25-годишната лекарка. Последната студентска година Мария и малкият Атанас прекарали заедно, който бил кротко бебе. Разбира се, доста помагали и бабите.
“Има много неща, които един зъболекар може да посъветва всяка майка. И независимо че днес жените четат доста по интернет, трябват и други познания за денталното здраве, и то препоръчани от специалист. Например, бременната жена трябва да приема достатъчно калций в храната си, а първият преглед на бебето трябва да бъде още с пробива на първото зъбче”, препоръчва д-р Симеонова. Освен това децата до 12 години трябва да пият само изворна вода, с ниско минерално съдържание. Не се препоръчва също нощем бебетата да се хранят с подсладени храни и напитки.
Д-р Симеонова обожава да пътува, но сега нейното хоби, както го нарича, е ограничено заради малкия син. Със задоволство казва, че няма как наследникът да не стане един ден зъболекар, тъй като отсега с интерес слуша мама да му говори как да държи четката. И след това по детски повтаря всеки неин жест. Не забравя да припомни, че обича и морето и не на последно място прибавя рисуването. Сега то малко е останало на заден план заради грижите по Наско, а и всяко свободно време през деня се запълва с четене на медицинска литература.
От няколко седмици Мария е започнала работа след майчинството, а прабабите се включват в грижите за детето.
Семейството коментира, че и двамата имат желание да отидат на курсове в чужбина, защото денталната медицина се развива с бързи темпове. Самите те предлагат компютърно фрезовани конструкции. Не зъботехник прави протезата, а се моделират на компютър. След това моделът се изпраща в специализирана лаборатория. Така човешката грешка се избягва.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново