Съдебен заседател от ВТОС праща жалба до министъра на правосъдието

Публикувано на пн, 2 Февр. 2015
969 четения

Съдия Мая Маркова и съдия Димо Колев поясниха пред медиите прават и задълженията на съдебните заседатели.

Съдебен заседател от Великотърновския окръжен съд е изпратил жалба до министъра на правосъдието, в която се оплаква от дискриминационно отношение. 28-годишният Милен Ангелов, който бе избран през м.г. за съдебен заседател с гласуване на Общинския съвет във Велико Търново, твърди, че на 30 януари (петък) е бил умишлено възпрепятстван да влезе в съдебната палата, за да участва в обучителен модул за заседатели.
“По изключително унизителен начин бях разделно третиран от двамата колеги съдии, с които заедно влязохме и които съдебна охрана пропусна безпрепятствено. Пътят ми  не само беше препречен, но личната ми неприкосновеност беше нарушена, като физически бях избутан назад, въпреки че се представих и посочих правно основание, на което нямат право да ме възпрепятстват!”, твърди Ангелов в жалбата си до министъра. В нея той посочва, че  срещу него е извършено престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК, като по този начин е бил принуден да пропусне началото на обучението, свързано с функциите му като съдебен заседател, както и да представи изготвени мотиви по особеното му мнение по съдебно дело. От жалбата на Ангелов става ясно, че той дори е сигнализирал на телефон 112 и е поискал съдействие от полицията, за да бъде пуснат в съда. В своето писмо съдебният заседател настоява да бъде извършена проверка и да се вземе отношение към действията на служителите от ГД “Охрана”.
Междувременно стана ясно, че Ангелов и още 18 съдебни заседатели (от общо 35) са изпратили още през миналата седмица искане до председателя на ВТОС съдия Мая Маркова да им бъде предоставено отделно помещение в сградата на съда, в което да работят. Отделно Ангелов е поискал да му бъде издадена служебна карта и да му се даде право да ползва служебния вход на съда, като и по двете искания е получил отказ.
Молбите и жалбите на съдебния заседател бяха повод съдия Маркова и съдия Димо Колев да организират среща за представители на медиите, в която изнесоха подробна информация относно принципите на работа, ролята и обучението на съдебните заседатели.
Според Милен Ангелов, той умишлено е бил задържан от охраната на съда, за да пропусне началото на обучението, в което съдия Маркова е дала въпросния отговор. “От колегите разбрах, че не е против осигуряването на зала, но в момента нямало свободно помещение. Същевременно се оказва силен натиск върху останалите 18 заседатели, които са подписали молбата за осигуряване на помещение, за да си оттеглят искането. Иначе за мен е необяснимо как тези хора за една седмица си обърнаха становището на 180 градуса”, заяви  Ангелов пред екипа ни.
“Не знам какво точно се е случило на входа на съда, мога да кажа, че Ангелов наистина дойде малко по-късно, но присъстваше на срещата, задаваше въпроси и получи отговори. Наказателната колегия поиска тази среща, за да обсъдим мотивите за предоставянето на исканата от заседателите зала. В молбата им имаше притеснителни неща – че в това помещение ще се обсъждат дела, ще се разглеждат материали с класифицирана информация и прочее, което е абсолютно недопустимо. Една голяма част от заседателите заявиха, че са били подведени да се подпишат под молбата и не са се запознали подробно със съдържанието и като в момента имат желание да оттеглят искането си. Тезата, че им е оказван някакъв натиск, е просто смехотворна”, заяви съдия Маркова пред екипа ни.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново