С всенародно празнично хоро в Елена отбелязаха Съединението

Публикувано на чт, 7 сеп. 2023
178 четения

С всенародно празнично хоро и пъстра програма в Елена отбелязаха 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването на площад „Христо Ботев“ започна с ритуал по издигане на знамето на Република България от инж. Дилян Млъзев, кмет на община Елена.
В своето празнично слово той отбеляза: „В историята на България има дати и събития, които ни обединяват като нация. Такъв е днешният ден, който показва, че българският народ има волята и куража да поеме отговорността за собствената си съдба и да живее в свободна и обединена България.“
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета на общината инж. Дилян Млъзев и от председателя на Общинския съвет Елена Стоян Златев, Музей на Възраждането – гр. Елена, и Сдружение „Заедно за Елена“. По инициатива на Сдружението за празничния ден на градския площад бе опънат и 10-метров трибагреник.
Молебен за здраве на еленчани и гости отслужи отец Валентин Георгиев, архиерейски наместник на Еленска духовна околия.
Програмата, посветена на Деня на Съединението, бе пример за приемственост между поколенията. Първи на сцената изпълни своята композиция Мажоретният състав към СУ „Иван Момчилов“ с ръководител г-жа Виктория Славчева. С патриотично настроение заредиха публиката певците от Вокална група „Незабравими мелодии“ към НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с художествен ръководител г-жа Тодорова.
С песен, слово и танц Танцова формация „Балканджийче“ с ръководител Йорданка Грънчарова зарадваха събралото се множество на площада.
В Деня на съединението, в знак на единение, всички се хванаха на едно голямо българско хоро. По този начин еленчани и гости се включиха и в инициативата на списание „Дестинация България“ и телевизия „Туризъм“ за общобългарски празник.
Тържеството завърши с думите на водещата, която призова, да бъдем добри и солидарни с хората в беда по морските ни курорти и нека всеки от нас се помогне с каквото има възможност на пострадалите от безпощадната природна стихия.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново