С вино и еленски бут отбелязват Трифон Зарезан в Сухиндол

Публикувано на ср, 12 февр. 2020
487 четения

С богата празнична програма Община Сухиндол ще отбележи Трифон Заразен на 14 февруари. Празникът се чества от 155 г., а организаторите обещават много атракции, игри и изненади за жителите и гостите на винарското градче. „При нас се е произвеждало вино още по времето на траките и това е доказано с намирането на обредната плочка на Дионисий и Херакъл, която е част от емблемата на града и показва, че по тези земи се е отглеждало грозде и се е произвеждало вино. През годините Сухиндол беше и си остава един модерен лозаро-винарски център“, заяви кметът на общината инж. Пламен Чернев. Той припомни за създаването на кооперация „Гъмза“ през 1909 г., с което градчето се превръща в люлката на лозарството и пепиниерството. Днес наследник на кооперацията е „Ловико-лозари“ ЕАД. През последните две години собствениците на винарната са засадени около 250 дка нови масиви, от които 100 дка са с традиционния сорт гъмза. Известното сухиндолско вино се изнася за 13 държави – Америка, Русия, Китай, Канада, Полша, Чехия, Великобритания и др. В енотеката на винарната отлежават много бутилки, някои от които достигат цена от 250 евро. Има също т. нар. ликьорни вина с голяма захарност и до 15 % алкохол, които и след 50 г. са годни за пиене, каза още инж. Чернев.

В навечерието на Трифон Зарезан от Общината организираха редица събития, включително и конкурс за най-хубаво домашно вино и ракия. Сред гостите е кулинарният шеф Иван Звездев, който подготвя т. нар. сухиндолски салтанати с уникални резултати.

Днес – 13 февруари, ще се проведат две от знаковите събития в празничната програма. От 15,00 ч. започва търкалянето на бурета, а по-късно ще се проведе традиционната Зарезанска вечеринка. На сцената в читалището ще излязат местни състави, като гост изпълнители са талантите от дует „Аморе“. Водещ на вечеринката е популярният шоумен Ники Априлов.
Празничният 14 февруари започва с църковната служба от 9,00 ч. в храма „Св. св. Петър и Павел“, а след нея ще бъде направено зарязване на църковната асма. В 11,00 ч. духовата музика ще поведе шествието към лозята за извършване на празничния обичай.
„След това се събираме в местността „Върбака“, където преди 150 г. са празнували  сухиндолци. Това е едно от най-плодородното място в нашата община. Днес има около 3000 декара лозя, които се обработват, има и много собственици, които си възстановяват наследствените лозя“, разказа инж. Пламен Чернев.

Сред атракциите е изпълнението на мъжкото хоро „Как се чука чер пипер“, след което ще се проведе традиционното шествие, като всяка група ще представи своя програма и скеч.
Новото тази година е, че сухиндолското вино ще се срещне с прочутия еленски бут за празника. Подготвена е шатра за 250 души, където жителите и гостите на града да отбележат Трифон Зарезан. Очаква се празника да уважат консулите на Руската федерация във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, депутатите Весела Лечева, Валентин Ламбев и др.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново