С танците си Николай Корчев променя света към по-добро

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
1791 четения

Николай Корчев е едно от популярните млади лица във В. Търново. Той е танцьор и хореограф, създател на Фолклорен колектив “Плетеница” и част от екипа на Клуб “ТаМ”. Роден е през 1996 г. в Г. Оряховица и до 7 клас живее и учи в Д. Оряховица, откъдето е семейството му. Николай започва да се занимава с танци от първи клас в едно читалище в железничарския град. Това продължава до приемането му в 8 клас в Националното училище за танцово изкуство в София, където мечтите му постепенно започват да се превръщат в реалност. Точно по това време учебното заведение сформира представителен ансамбъл и в него са включени по около 20 момчета и момичета, избрани от всички паралелки на специалност “Български народни танци”. За всеки от участниците да попадне в този състав е привилегия и гордост, а Корчев неизменно е част от ансамбъла през целия 5-годишен период на обучението си в танцовото училище. Това на практика е първият професионален ансамбъл, в който Николай започва да танцува. Той става част също от софийския Ансамбъл “Гоце Делчев”, който е един от първите самодейни състави в страната и от професионална формация “Лира денс”, където още като десетокласник започва да работи и като репетитор. Корчев минава и през други формации, с които освен опит печели и първите си хонорари от участия в различни заведения.
“Заминах за София през 2010 г., когато идваше голямата финансова криза в България. Сега си давам сметка колко трудно е било на семейството ми да ме издържа и съм им много благодарен за това, че са ми помогнали да намеря своя път в живота”, казва Николай, който след 2015 г. се връща в родния си край и преподава народни танци на група деца в едно от читалищата в Г. Оряховица до 2019 г. Накрая раздялата с тях е толкова трудна за него и толкова му тежи, че дълго време не иска да се занимава с подобна дейност. Успоредно с това през 2016 г. започва да поставя основите на днешния Фолклорен колектив “Плетеница”. Първоначално това е просто една инициатива, наречена “Народни танци с Нико”, която се случва почти на шега.
“Погледнато от разстоянието на времето си давам сметка, че доста съм пораснал в мисленето си и осъзнавам, че думите “Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне” са истина. Аз съм от онези щастливци, на които желанията и мечтите им се превръщат в реалност”, смята Корчев и допълва, че вече е много по-различно от тогава, когато танцува в представителния училищен ансамбъл и по ресторантите почти безгрижно и с лека доза безотговорност.

Сега Николай практикува танци по 9 часа на ден

Ситуацията при него е много динамична и го среща с различни хора. От тази година той отново започва да работи с много деца. Едни от тях са в ОУ “П. Р. Славейков” във В. Търново, където има 4 групи от по 20 ученици. В ПГСАГ “Ангел Попов” в старата столица той преподава народни танци на 15 средношколци, във ФК “Плетеница” има 25 деца, а от тази учебна година е ръководител и на Танцов състав “Пламъче” в Антоново, в който танцуват около 40 деца. Работата с толкова много момичета и момчета е приятна, динамична и зареждаща, споделя Николай. В същото време той продължава заниманията и с по-възрастните си обучаеми, които са основната част на “Плетеница”. В колектива вече има нова начинаеща група от 42 души, а също така средни нива, ансамбъл и певици. Миналото лято Корчев подготвя и две деца за кандидатстване в Националното училище за танцово изкуство. Едното от тях неотдавна той гледа в премиерен спектакъл на сцената на НДК в София, което за пореден път му доказва, че има смисъл в това, което прави.
Корчев разкрива, че най-вероятно през лятото или ранната есен на 2023 г. първият голям концерт, който “Плетеница” направи през септември 2022 г., ще има своето продължение. Усещането, което получават участниците при дебютната си по-значима изява на сцена, допълнително ги вдъхновява за това. Въпреки проливния дъжд, който се изля, но не успя да провали незабравимата за всички проява, те продължават да мечтаят още по-силно.
“С този дъжд всичко ни тръгна по вода. Не знам какво толкова специално сме направили на сцената, но емоцията, енергията и отношението, което продължаваме да получаваме от публиката месеци след провеждането на първия ни концерт, е нещо невероятно и много мило”, казва Николай, добавяйки, че “Плетеница” има покани и за турне, което обаче чисто логистично към момента е почти невъзможно да се случи.
Тази година Корчев и неговият екип трябва да реализират и проекта “Мъжка сватба ергенска”, одобрен от Национален фонд “Култура”, за изследване на типичния за Великотърновския регион обичай. Също така предстои организирането на третото издание на фестивала “Фолклорни вълни”, който Николай и екипът му осъществяват край морето.
През годината танцьорът проведе два семинара близо до Лондон и в Париж, а за септември 2023 г. има покана за гостуване в САЩ, където в продължение на 1 месец ще преподава народни танци на наши сънародници там. “Когато дойдох да живея във В. Търново, познавах не повече от 6-7 човека в този град. Тогава животът ми беше скучен и труден, а сега всичко е много по-хубаво и динамично. Градът е различен. И когато хората казват, че ние сами създаваме средата, в която живеем, са напълно прави, защото тази, в която аз живея, е прекрасна, с усмихнати и позитивни личности, немрънкащи и мърморещи, а търсещи начина и средствата, с които да променят каквото трябва”, споделя Николай. Той е щастлив, че в продължение на вече 7 години е част от екипа на Клуб “ТаМ”. За него това е и школовка, която го среща с много артисти. Заедно с тях и останалите от клуба той работи, организира събития, а в един момент заедно създават и “Залата”, където популярната актриса и драматург Здрава Каменова е резидент и представя всичките си спектакли.
“Работя работата, която ми доставя удоволствие. Живея в града, в който искам да живея и се чувствам щастлив. Изкарвам си достатъчно пари, за да съм добре в тези нелеки времена. Какво повече от това”, споделя Николай.
Днес Корчев и неговите колеги от “Плетеница” ще зарадват публиката с участие на сцената на Коледния базар в парк “Марно поле” във В. Търново. По ирония на съдбата, когато се подготвя тази изява, се оказва, че единствената удобна дата за нея е точно на именния ден на Николай – 6 декември. Така той ще отпразнува Никулден, както отбеляза и рождения си ден – с танцьорите, певиците и децата от “Плетеница”, а това за пореден път превръща работата му в празник.
“Аз се чувствам като тийнейджър, който се впуска в различни приключения, харесва резултата, който се получава и прави всичко с интерес и желание”, казва за себе си Николай, който тази година попадна в класацията на 40-те млади българи под 40-годишна възраст, променящи света около себе си към по-добро. А това му дава допълнителен стимул да продължава да мечтае.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново