С шествие, зарязване и мъжко хоро отбелязаха Трифон Зарезан в Сухиндол

Публикувано на пн, 14 февр. 2022
2120 четения

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова уважи Трифон Зарезан в Сухиндол, който чества празника за рекордния 157-и път. Градът е една от люлките на винарството, а известното сухиндолско вино се изнася и по целия свят – Русия, Китай, Канада, Полша, Чехия, Великобритания и др.

Програмата на празничния 14 февруари започна с издигане на знамената  и химните на България, обединена Европа и Сухиндол. Стотици се хванаха на кръшните хора под звуците на духовата музика – както девойки с народни носии, така и много от гражданите на Сухиндол. Ароматни мръвки и пенливо вино от многото щандове допринасяха за настроението.

Кметът инж. Пламен Чернев лично посрещаше гостите. Освен Илияна Йотова, сред официалните лица бяха още Стефан Бурджев – зам.-министър на земеделието, зам.-областните управители доц. Соня Будева и Огнян Стоянов, генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, ректорите на Великотърновския университет, на НВУ “Васил Левски”, на Икономически университет – Варна, кметове на съседните общини и ред други.

“Сухиндол винаги е бил и ще остане люлката на винарството в България заради будния общественик Марко Вачков, който прави първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация с култовото име “Гъмза”. Делото им съществува до ден-днешен, защото кооператорите заедно произвеждат и продават своята продукция”, каза в словото си инж. Пламен Чернев, който пожела на сухиндолци здраве, да пазят традициите и да не губят своя дух.

“Цяла България обича вас, сухиндолци, защото тази земя е благословена. Тук се ражда най-хубавото вино и тук живеят хора, които го правят с любов и с него прославят страната ни. Точно преди 5 години, когато с президента Румен Радев започнахме своя мандат, първото ми посещение беше точно в Сухиндол, отново на 14 февруари. Едва ли има друга община в България, която празнува Трифон Зарезан близо 160 години. Традицията не умира, защото се предава от поколение на поколение”, заяви пред множеството на площада вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Днес всички ние имаме една голяма задача – да опазим чистотата на този регион, природата, за да развиваме това, което ни е дала земята. Държавата трябва да обръща повече внимание, защото има страни по света, където лозарите се радват на субсидии и голямо внимание. Земеделският министър обяви, че субсидиите за българските лозари ще бъдат увеличени с 90 %, това е само първата крачка. Един ден президентът и аз ще се радваме, ако българските общини бъдат по-самостоятелни, ако стигнем децентрализацията, за която само говорим, но още нищо не сме направили. Повечето от средствата да си остават тук, защото съм сигурна, че парите можем сами да си изкараме по-места с трудолюбие и отговорност”, добави Илияна Йотова.

Обявени бяха и новите почетни граждани на Сухиндол, чиито имена съобщи след тържествената сесия председателят на Общинския съвет Борислав Вълев. Това са поетът Матей Шопкин и композиторът Андрей Дренников, които са автори на новия химн на Сухиндол. Двамата не успяха да присъстват на празника, почетните плакети ще им бъдат връчени впоследствие.

Отново атрактивно бе търкалянето на бурета по главната улица на града. Първи стана Радослав Иванов, а втори – Стефан Димитров. При дамите Веселка Живкова пак беше без конкуренция и за трети пореден път спечели надпреварата. Миналата година за първи път имаше учредена дамска категория, преди това Веселка мереше сили наравно с мъжете.

Тържественото зарязване на лозята бе в местността „Димчански завой”, където е един най-големите лозови масиви в Сухиндол. Лично кметът инж. Пламен Чернев и Илияна Йотова зарязаха първите лози. И там не мина без кръшни хора под звуците на духовата музика, след което шествието продължи към местността „Върбака“, където вече 150 години сухиндолци празнуват с хапване и пийване на руйно вино.

Кулминацията бе единстввеното в България мъжко хоро „Я станете юнаци, юнаци със кривати калпаци …как се чука чер пипер”.

“350 декара нови лозя са засадени в последните години. 2021 г. беше от добрите реколти за България. Ако трябва да я сравним с предходните две, тя имаше доста по-добри качества, въпреки че продължава тенденцията към по-сухо време и по-високи температури през лятото. Тази година лозите се адаптираха малко по-добре и дъждовете паднаха по-навреме, така че балансът беше по-хубав. Очаквам по-добри резултати при червените сортове, както и при някои бели”, сподели Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България.

После в центъра започна и шествието на Царя на виното и всички сухиндолци, облечени в народни носии, представиха своите танци, които бяха част от програмата.

Анатоли ПЕТРОВ

сн. Бранимир БОНЕВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново