С шествие и дефиле на абитуриенти по червения килим В. Търново ще отбележи 24 май

Публикувано на ср, 17 май 2023
465 четения

С празнично шествие, дефиле на абитуриенти по червения килим, концерт и официални церемонии В. Търново ще отбележи 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Празничната програма ще започне още на 23 май с връчване на наградата „Св. Патриарх Евтимий“. Церемонията ще се състои в близост до паметник „Асеневци“. На 24 май от 10 ч. в Ритуалната зала на Общината ще започне традиционната среща на кмета Даниел Панов с дейци на образованието и културата. В същия час на пл. „Велчова завера“ ще е срещата на всички ученици, които ще се включат празничното шествие, а 15 минути по-късно до Паметника на обесените ще се съберат и малчуганите от детските градини, заедно с техните педагози. Дефилето ще тръгне в 10,30 ч. по ул. „Независимост“ и ще бъде водено от отец Славчо, децата от Неделното училище към храм „Св.Николай“ във В. Търново и Градския духов оркестър. В първия блок ще са представителите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НВУ „Васил Левски“, филиалът на варненския Медицински университет в старата столица и ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. В останалите блокове ще са учениците и учителите от училищата и детските градини във В. Търново и региона. Шествието ще стигне до сградата на Общината, където в 11 ч. поздравително слово ще произнесе градоначалникът на В. Търново, ще бъде връчена наградата „24 май“ и ще се отслужи празничен благослов. В 11,30 ч. на същото място ще започне и концерт-спектакъл с участието на ученици от СУ „Емилиян Станев“ и представителния оркестър на учебното заведение – „Джуниър бенд“. В 18 ч. пред Музикално-драматичния театър по червения килим ще преминат част от абитуриентите от великотърновските училища, а останалите от тях ще дефилират по същото време на следващия ден, посочват от Общината.
„Направили сме добра организация със съдействието на останалите институции. Ако завали, дефилето по червения килим няма да се отменя, но при силен дъжд шествието може да не се състои“, поясни Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново. Тя допълни, че при лошо време и церемонията по връчване на наградите „Св. Патриарх Евтимий“ ще бъде преместена в Художествена галерия „Борис Денев“.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново