С ритуал НВУ почете загиналите български офицери и войници

Публикувано на пн, 6 Ное. 2023
154 четения

Почетен караул от Националния военен университет “Васил Левски” във В. Търново отдаде почит към паметта на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Ритуалът в Гробищния парк на старата столица, на който присъства и зам.-кметът Георги Камарашев, бе част от Архангелова задушница – най-голямата в календара на Българската православна църква, като във връзка с това бе отслужен и молебен.
“Уважаеми курсанти, колеги, госпожи и господа, днес ще запалим свещ за починалите ни близки и за всички воини. Защото големият смисъл на Задушница е за нас – живите. Не просто да помним тези преди нас, а да ги помним с благодарност и признателност, иначе безсмъртието е невъзможно”, каза полк. Иван Йовков, зам.-началник на НВУ “Васил Левски”.
На Архангелова задушница курсанти от НВУ поднесоха цветя и пред паметника “Майка България”, Плочата на Военния клуб и Арката на генералите. Почетени бяха и гробовете на бившите началници на Военния университет: ген.-м. Делчо Станимиров, ген.-м. Георги Георгиев, полк. Христо Кротев и полк. Петко Пенков, посочиха от висшето военно училище.
Николай ВЕНКОВ, сн. Йордан БЪЧВАРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново