С обичая “Иванови влачуги” в село Караисен ще отбележат Ивановден

Публикувано на пт, 6 ян. 2023
282 четения

С обичая “Иванови влачуги”, жителите на павликенското село Караисен по традиция ще отбележат 7 януари – Ивановден. Рано сутринта към Срещната чешма ще премине пъстро шествие от самодейци, наричащи за здраве, а там нарочен за младоженец мъж ще бъде окъпан, както повелява обичаят. Организатори на събитието са Кметството и местното читалище “Добра надежда”.
От векове наред хората в Караисен вярват, че Ивановите влачуги очистват лошата енергия и гонят злото, носят здраве и берекет на имениците, но и на цялото село. Традиционното празнуване на народния обичай е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището. Под ръководството на Марийка Димитрова същата година те участват в Събора на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала и от тогава ритуалът се прави в селото ежегодно.
Действието се извършва край геран или чешма. Първо се окъпват младоженците, които последни са се задомили, а после другите млади семейства. След това се къпят моми и ергени, за да им се напомни, че и техният ред е дошъл. Обичаят се прави, за да са здрави младите, да поемат селскостопанската работа, да са добра отмяна на родителите си.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново