С нови камбани храм „Св. Трисветители” в Г. Оряховица посрещна Рождество Христово

Публикувано на чт, 27 Дек. 2018
287 четения

В навечерието на Рождество Христово горнооряховският квартал „Пролет” за първи пък бе огласен от камбанен звън. Почти 15 години след началото на изграждането на църква „Св. Трисветители”, храмът вече има 4 нови камбани. Те бяха осветени от предстоятеля на църквата отец Зоран Мамучевски.

Камбаните тежат общо 400 кг. Отлети са в Украйна, доставени са в София, а от там са транспортирани до Горна Оряховица. Камбаните ще бъдат свързани с електронна система и когато бият ще звучи църковна мелодия.

Камбаните са монтирани на временна конструкция в двора на църквата. През 2019 г. те ще заемат постоянните си места в двете камбанарии, които ще се изградят от северната и от южната страна на храма. Църквата ще се разшири и обнови. Металната конструкция, на която са монтирани сега камбаните ще остане, но на нея ще се постави нова още по-голяма камбана. Пространството около конструкцията ще се облагороди, ще се изгради фиала, ще се озелени, разказа отец Зоран.

Камбаните са осигурени със средства от дарители – кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, „Захарни заводи” и фирма „Идеал”, за конструкцията ни помогнаха „САГА 2000” и „Металстрой”. И други горнооряховски строителни фирми вече заявиха готовност да се включат в изграждането на камбанариите. В момента чакаме проекта и разрешителните, каза още отец Зоран.

На празничната служба на 23 декември присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, както и ръководителите и представители на фирмите дарители. В двора на църквата се събраха и много миряни от кв. „Пролет”. Заслугата за всичко това е на отец Зоран. Когато човек има мисия и когато тя е добра, той успява. Мисията на отец Зоран прегърнахме и всички ние – дарителите. Тя няма да спре до тук. Сега, както има нови камбани, скоро тук ще има и обновен храм, обърна се към присъстващите на службата кметът инж. Добромир Добрев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново