С научна конференция във ВТУ отбелязват 50-годишнината на поета Ивайло Иванов

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
126 четения

С Национална научна конференция под надслов “Избора на поета” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” днес, 9 декември, ще бъде отбелязана 50-годишнината на Ивайло Иванов, който си отиде от този свят през 2016 г.. Целта на форума е да бъдат анализирани неговите лирически текстове, да се изследват особеностите на цялостното му социокултурно присъствие като носител на уникален почерк и открояващо се езиково поведение. Конференцията ще започне в 10 ч. в зала “Европа” на Ректората на ВТУ и се очаква да бъде открита от проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на вуза, и проф. д.н. Пламен Дойнов, ректор на Нов български университет. Форумът ще включва 3 концептуални дискусионни зони. Първата – “Личност и поезия: почеркът като избор”, втората концептуална зона е “Природи, сънища, любови: жанрове и поетика”, а третата – “Публичност и самотност: Техники на присъствието и фигури на отсъствието”.
“Първите си стихове Ивайло написва като студент във ВТУ. Още тогава те са напълно завършени и смайващи. Точно затова този форум се провежда във висшето учебно заведение в старата столица”, посочи доц. д-р Мая Ангелова от ВТУ, която е един от организаторите на конференцията. Някои от участниците са в чужбина и ще се включат онлайн, добави още тя.
“Смятаме, че е време говоренето за Ивайло Иванов да влезе в една по-сериозна литературно-историческа фаза”, отбеляза проф. Дойнов, който е и представител на Департамент “Нова българистика” на НБУ, съорганизатор на конференцията заедно с катедра “Българска литература” на ВТУ . “Ивайло е едно от новите имена в българската литературна история, с които В. Търново може съвсем заслужено да се гордее, добави проф. Дойнов.
Проф. Димитър Михайлов, който е бивш преподавател и приятел на поета, също сподели своите спомени и виждания относно творчеството на Иванов. Той посочи, че още с първите си стъпки младият поет добива национална известност и се откроява сред другите студенти.
“Ивайло започна през 1995 г. с дебютната си книга “Хензел и Гретел” и тя стана събитие в българската литература. Търновският му период се изчерпа с още една книга – “Искри от воденичните ми камъни”, която излезе през 1996 г. Последва едно голямо затишие от близо 8 години, в които Ивайло имаше своите кризи и мълчание, докато не се появиха трите му книги, които са от т. нар. троянски период – “Очи на дете”, “Филологически поеми” и “Пастирът на мухи”. Накрая се появиха и четирите му най-големи, значими и завършени книги – “Песен за бащите на прехода”, “Брачни песни”, “Светогорски пътеписи” и “Нов сън за щастие”, с които той се наложи категорично в родната литература като едно от най-големите имена на съвременната поезия”, разказа проф. Михайлов.
Докладите от конференцията ще бъдат издадени в специален сборник от поредицата на НБУ “Библиотека “Присъствие”, която представя емблематични личности на българската литература.
Ивайло Иванов е роден на 4 септември 1972 г. в Троян. Завършва Българска филология във ВТУ. Работил е като редактор във в. “Литературен форум” и като вътрешен рецензент в издателство. Публикува поезия, сатира и литературна критика в периодичния печат. Членува в Сдружението на българските писатели. Умира на 30 май 2016 г.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново