С много наградени студенти и преподаватели ВТУ посреща 8 декември

Публикувано на ср, 6 Дек. 2023
1304 четения

Тържествено събрание, посветено на Студентския празник, се проведе във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий. На него бяха връчени награди на студенти и преподаватели, които имат принос за утвърждаването и развитието на вуза като един от най-добрите в страната.
Академичната награда на ВТУ на стойност 5 хил. евро, учредена от Академичния съвет и изплащана от собствени средства на университета, бе връчена за втора поредна година. Неин носител стана Велислава Великова. Тя е студент в специалност „Археология“ и беше единодушно избрана. Велислава е завършила в рамките на учебната 2022/2023 г. специалност „Археология“ бакалавърска степен със семестриален успех отличен 6,00 и успех от защита на дипломна работа отличен 6,00. Академичната награда й се присъжда за отличен успех от следването и дипломирането, както и въз основа на представените публикации в научни издания, множество научни изяви, активно участие в академичния живот на факултета, многобройни теренни проучвания като стажант в екипите, както и в национални и международни проекти.
„Велислава е от Историческия факултет, на който съм декан, и мога да кажа, че е изключителен студент. Това могат да потвърдят и всички колеги, които са й преподавали, така че се радвам да връча диплома за академичната награда точно на нея“, заяви проф. д-р Николай Кънев, зам.-ректор на ВТУ.
“Не мога да облека с думи благодарността, която изпитвам към цялото ръководство на ВТУ, защото осъзнавам, че макар Академичната награда да е едно поощрение, с което университетът успява да покаже на своите студенти, че техните трудолюбие, амбиция и стремеж към знания си заслужават, всъщност е една огромна отговорност“, каза Велислава, която заяви, че и занапред ще продължи да работи за утвърждаването на университета като научна институция.
Плакет за почетното звание Професор хонорис кауза на Великотърновския университет и сребърен медал получи проф. д. н. Марияна Булева-Петрова, за дългогодишния си значим принос в учебната и научната дейност и за утвърждаването на ВТУ.
„Когато преди време застанах пред студентите от първия випуск бъдещи музикални педагози, почувствах и повярвах, че тук, в духовното пространство, наречено Великотърновски университет, науката „Хармония“ може и трябва да съгради още един свой дом. И ето, че 30 години по-късно, в един друг век, в едно ново хилядолетие, ВТУ реши да удостои с това почетно звание един търсач на хармония“, каза проф. Булева. Кратко лично приветствие към нея отправи доц. д-р Илияна Николова, ръководител на катедра „Музика“.
Стипендия „Янтар“ в размер на 12 хил. лв. за първи път връчи и Лайънс клуб Янтар Велико Търново. Тя е учредена с цел да се подпомогне талантлив младеж в областта на изкуствата и средствата за нея са осигурени от лични дарения на членовете на клуба и от благотворителни инициативи и мероприятия, организирани от него. Тя ще се изплаща в продължение на 8 семестъра до завършване на бакалавърска степен, по 300 лв. месечно. От всички постъпили кандидатури единодушно е решено стипендиант да бъде Ванеса Йорданова, първокурсничка в специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. Стипендията връчи Розалина Панова, президент на клуба, която пое отговорност организацията да се погрижи също за кариерното развитие на Ванеса и нейното бъдеще.
По повод 8 декември стипендии на Академичния съвет в размер на 1000 лв. за отличен успех получиха 9 студенти – по един от всеки факултет и двама от Филиалите във Враца и Плевен. Те се изплащат от собствени средства на ВТУ, а заповедта за награждаването на заслужилите студенти прочете Борислава Желязкова, ректор за един ден, студент 3 курс в специалност „Педагогика на обучението по математика и информатика“. Наградените са Магдалена Георгиева, Филип Конов, Магдалена Цветанова, Деница Боянова, Благовест Иванов, Анифе Чолакова, Тина Митева, Дария Иванова, Петра Лазарова, Цветослава Хубенова и Михаела Лишкова, а наградите им връчи проф. д-р Христо Бонджолов, зам.-ректор на ВТУ.
Последва връчването на личната стипендия на ректора на ВТУ – проф. д-р Димитър Димитров, която отиде при Радослав Борисов, първокурсник в специалност „Археология“. Стипендията е учредена на името на чл. кор. проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на ВТУ по случай 100-годишнината от неговото рождение. Тя е от лични средства на проф. Димитров.
Стипендията на името на проф. д. ф. н. Георги Димов, ректор на ВТУ в периода 1968-1970 г., заслужи Преслава Куртева, специалност „Българска филология“ 3 курс, редовна форма на обучение, със среден успех Отличен 5,92. Решението на Христо Димов, син на проф. Димов, обяви доц. д-р Владимир Донев, зам.-декан на Филологическия факултет.
От името на общинските съветници от Гражданско сдружение „Заедно можем всичко“ проф. Бонджолов връчи две стипендии по 500 лв. на редовния докторант Кристина Иванова и четвъртокурсника Александър Дуков от Стопанския факултет.
Отличени бяха и 179 студенти от всички факултети на ВТУ, спечелили национални и международни награди, постигнали значими художествени и спортни постижения в периода декември 2022 декември 2023. Техните имена са публикувани на сайта на университета и неговата официална фейсбук страница.
„Колкото и тревожни сигнали да се подават с отделните класации, че нещата не вървят, които вероятно са верни и ние го усещахме много отдавна, все още остава надеждата, че нашата образователна система е консервативна институция и ние ще държим на знанието, защото ВТУ е храм на знанието. Ние не сме провинциален университет, не раздаваме и не продаваме дипломи. Нашата диплома е атестат за бъдеще. Празникът е празник, но той е и време за равносметка и аз съм щастлив, че нашият университет върви нагоре и тук полагаме максимални усилия студенти и преподаватели да работим заедно в името на знанието“, каза в приветствието си към студентите проф. д-р Христо Бонджолов, зам.-ректор на ВТУ.
От името на чуждестранните студенти, обучаващи се във Великотърновския университет, приветствие поднесе Диана Стойчева от град Бердянск, Украйна, приета на 24 септември в 4 курс, Исторически факултет, с отличен успех 5,98. Тя сподели, че още от 8 клас мечтае да живее и учи във В. Търново и изрази своите благодарности към града, университета и страната, че е приета много топло и семейно, и пожела на колегите си да правят това, което им харесва и обичат. „Имайте безкраен източник на вдъхновение, който ще ви помага да достигнете желаните височини във вашата професия и избраната специалност. Пожелавам ви очите ви да горят така, както когато сте прекрачили прага на университета за първи път“, каза още Диана.
Николай ВЕНКОВ
сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново