С 1,6 млн. лв. Община Велико Търново купува три модерни електробуса

Публикувано на вт, 19 Ное. 2019
2717 четения

1,6 млн. лв. са заложени за закупуването на три електробуса, които ще обслужват новоутвърдената градска линия № 100 във В. Търново. Тя ще е с туристически маршрут и беше одобрена през лятото на миналата година от местния парламент като част от изпълнението на проекта за интегрирания градски транспорт на Община Велико Търново.
Началната точка на линия № 100 ще е Сержантското училище, където ще има буферен паркинг, а крайната точка ще е гара Трапезица. Електробусите ще преминават покрай пл. “Велчова завера”, музей “Възраждане и Учредително събрание”, Археологическия музей, пл. “Цар Асен I”, Царевец, църквата “Св. 40 мъченици” и Владишкия мост. В момента в старата столица няма автобусна линия, която да осигурява пряк достъп до Трапезица и църквата “Св. 40 мъченици”.
Със закупуването на електробусите кметството цели да се намалят емисиите вредни газове в атмосферата, което ще помогне и за подобряване на качеството на въздуха в града.
Възложител на обществената поръчка е общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи” като партньор на Общината. Заложените в поръчката средства са без ДДС и са за доставката и гаранционното поддържане на електробусите, които ще са с между 50 и 60 места. Според техническите спецификации трябва да гарантират пробег с едно зареждане от минимум 250 км в условията на трафик. Зарядна станция ще бъде поставена в района на Сержантското училище.
Община Велико Търново беше одобрена за финансиране в размер на 10,8 млн. лв. по ОП “Региони в растеж”. Със собствения принос сумата по проекта за интегрирания градски транспорт нараства до 11,1 млн. лв.
С парите ще бъде направено прекрояване на транспортната схема в града, ще бъдат изградени буферни паркинги и пешеходен надлез в района на Търговския парк, заложени са ремонти на уличната мрежа и кръстовищата. На най-натоварените автобусни спирки в града ще бъдат поставени електронни информационни табла. Ще бъде създадена и паркинг система и информационни табла за паркиране, които ще са свързани с централизирани бази данни в контролен център, където ще се подава информация за броя на свободните места на паркингите.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново