Рисунки на 5-годишния Боби от Г. Оряховица ще красят учебници

Публикувано на чт, 8 февр. 2024
6787 четения

Рисунки на 5-годишния Божидар Георгиев от Г. Оряховица ще красят читанка на МОН, учебника за 6 клас по история, както и алманах на БАН. Това става съвсем случайно, след като талантливото дете бива забелязано първо от основателя на проекта “Незабравимата България” Искрен Красимиров, а после и от журито на конкурс за любим приказен герой в Пловдив.
“Рисунките на Божидар за нас са величествени. Градът и регионът трябва да се гордеят с този талант, открит от наш колега в конкурс”, не скри вълнението си историкът доц. Симеон Кинов от БАН. Той посочи, че корените на детето са от Крушето, където дядо му е бил дългогодишен кмет и фелдшер, а бабата – инженер. Майка му е от Врачанския край, а семейството се гордее и с това, че е от голям род на гайдари. Ваня и Георги Георгиеви възпитават Божидар в родолюбие и патриотизъм.
“С Божидар сме участвали в много детски конкурси и ги следим. Важно е родителите да са будни и децата да поемат, а също и как ще им бъде представено, защото при нас това се случва винаги като игра. Аз съм учител в Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” във В. Търново, а съпругът ми е икономист. Баба му е химик и с нея правят опити, показва му различни свойства на предметите и веществата. Обгрижваме го, защото виждаме, че е любознателен”, разказа майката на талантливото момченце.
“Още преди да стане на 3 години, винаги исках от него, когато прочетем някоя приказка или друга творба, той да ми я разкаже, а после, ако иска и да я нарисува. Така забелязах, че се впечатлява повече от историята и баща му започна да набляга на това. Той проявяваше голям интерес към личността на Васил Левски и така веднъж го заведохме в Къкринското ханче”, сподели Ваня. Екскурзоводът там остава силно впечатлен от интереса на Божидар, разказва му надълго и нашироко за Дякона и дори му подарява книжка за Левски. Детето не може да повярва, че има лоши българи, предали Апостола, който е искал да ги освободи, разплаква се и остава тъжно през целия път обратно към Г. Оряховица.
Наскоро със семейството се свързва Искрен Красимиров, който изнася уроци по родолюбие в българските училища, с желанието да се срещне лично с Божидар и да си поговорят за Апостола на свободата. От своя страна родителите на 5-годишното момче са му обещали да го заведат в Ловеч, във връзка с отбелязването на годишнината от обесването на Левски.
Божидар доскоро ходи в ДГ “Здравец” в Г. Оряховица”, но след заболяване на неговата баба, която живее в Крушето, се налага да го прехвърлят във филиала на ДГ “Димитър Генков” в селото. Той продължава да твори и да участва в различни конкурси, развивайки своя талант и търсейки отговори на света около себе си.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново