Римляни, варвари, нимфи и римски матрони идват в Нове край Свищов

Публикувано на пт, 19 май 2023
1191 четения

Римляни, варвари, нимфи и римски матрони за три дни през лятото ще обитават античния град Нове край Свищов. Те ще са част от предстоящото на 9, 10 и 11 юни 17-то издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“, за което ще пристигнат възстановчици както от България, така също от Италия, Румъния, Великобритания и Сърбия, а за публиката са предвидени множество атракции. Сред тях са възстановки на грандиозна битка, в която ще участват близо 200 римляни и варвари, гладиаторски борби, демонстрация на виртуозна конна езда, военна клетва, параден строй, освещаване на знамената и тържествен войскови марш, огнено шоу и танцов спектакъл. Ще бъдат показани древни изкуства, антични занаяти и спортни игри. Ще има ателиета и работилници за малките фенове на историята, свързани със занаятчийството и приложните изкуства. Гримьорско студио ще преобразява тези, които искат да се видят изрисувани с варварските цветове на войната или макиажа на римската матрона. Тъкане, шев на древни облекла, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, стрелба с лък, военна подготовка за малки и големи, както и викторина с любопитни исторически факти за публиката също ще са част от атракциите в древния град Нове, а желаещите да премерят сили в старинните игри ще могат да спечелят и награди.

„„Орел на Дунава“ стартира през 2008 г. и беше първият античен фестивал в България и на Балканския полуостров. Слоганът тази година е „Рим и варварите – разделяй и владей“ и представя периода от 1 век до 7 век сл. Хр.“, посочи гл. ас. д-р Стефан Проданов, член на организационния комитет на фестивала „Орел на Дунава“ и управител на Съвета по туризъм в Свищов.

Официалното откриване на фестивала ще е на 9 юни от 20,15 ч. на малката сцена в Градската градина до читалището в Свищов, където ще се проведат рецитал „Античният дух оживява“ в афоризми, смешни истории и класически комедии и огнено шоу. След 21 ч. оттам в посока към площад „Алеко“ под светлините на факли ще премине и тържествен марш на групите участници. За желаещите да посетят атрактивните възстановки в римския град Нове, на 10 юни вратите ще бъдат отворени от 9 до 21 ч., а на 11 юни – от 9,30 до 13,30 ч. В съботния ден гостите на фестивала ще бъдат посрещнати с параден строй на римските легиони и тържественото му приемане му от императора, след което ще бъдат представени участниците във форума.

Посетителският център „Нове“ при античния град е подготвил и екскурзоводски тур под надслов „Потайностите на античния Нове“. Той ще включва разходка с гид и разказ за възникването, разцвета и упадъка на римския легионен лагер и късноантичния град Нове. Посетителите ще научат и ще разгледат местните: хипокауст – римското подово отопление, принкипия – щаба на легиона, латрина – римската обществена тоалетна, баптистерий – пристройката за кръщение до църквата, валетудинариум – римската военна болница.

„На територията на Нове можем съвсем лесно да прекрачим от Римската епоха в Късната античност и обратно, защото останките от тези времена буквално са едни до други и това е едно от най-ентересните неща, което е характерно за това място“, посочи д-р Марин Маринов, археолог и уредник в Историческия музей в Свищов.

Част от фестивала по традиция ще бъде и връчването на наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство, която тази година ще получи проф. Пьотър Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет. Като съпътстващо събитие Градският исторически музей в Свищов е организирал симпозиум на тема „Древното наследство в България“: Представяне на непознати древни съкровища и античното културно наследство в Мизия и  Нове“, в който доклад за последните открития на археолозите в Нове и Мизия ще изнесе и лауреата на фестивала проф. Дичек.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново