Рибен курбан за Никулден раздадоха в църквата „Св. Никола“

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
549 четения

С празнична литургия миряните във В. Търново отбелязаха храмовия празник на църквата “Свети Никола”. По традиция, в чест на светията, в двора й беше приготвен и раздаден рибен курбан за здраве. За 11 поредна година с тази отговорна задача се беше заел Димитър Димитров, на който този път помагаше и бургазлията Христо Янакиев, а свещеникът в храма отец Славчо благослови ястието.
“Използвахме 20 кг риба, за да приготвим около 60 литра курбан. Сложихме както винаги лук, моркови и нарязани на ситно домати, добавихме олио, ориз, девисил, целина, лимонтозу, черен пипер и сол, и го оставихме да ври около 2 часа и половина”, разказва Димитър. Комшията му Христо, който от известно време си е купил къща в близост до храма, на драго сърце решава да се включи в приготвянето на курбана, като за първи път готви в такива големи количества.
„Днес е голям празник, а за Бургас е и празник на града, така че поздравявам специално великотърновци, бургазлии и всички християни“, казва Христо, който дава идеята тази година курбана да е с повечко девисил.
Според християнския църковен канон всяка година на 6 декември се отбелязва паметта на свети Николай, архиепископ Мирликийски, наречен Чудотворец – боголюбив и добродетелен човек, който след смъртта на родителите си раздава своето богатство на бедните и нещастни хора. Във фолклорния календар на българите празникът се свързва с настъпване на зимата. Вярва се, че ако времето е студено и мразовито, хората ще са здрави, а идващата година ще е плодородна.
На Никулден трябва да се съберат за първи път и младежите, които ще участват в коледарските дружини, а във всеки дом задължително се приготвя рибно ястие от шаран, наименувано рибник. Обикновено рибата се пълни с ориз, орехи, лук и стафиди, увива се в тесто и се изпича. Добре е да се запази костта от главата й, която има формата на кръст, тъй като е смятана за особено лековита. Част от нея се пришива в шапчицата на новородено дете, за да го пази от уроки и зли сили. С нея баячките и знахарките лекуват безсънието и безпричинния плач при малките деца. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е най-големите люспи от шарана да се сложат в портфейла – за да има пари в него през цялата година.
Св. Николай е и първообраз на дядо Коледа. Смята се, че началото е поставено през 1626 г. от холандски калвинисти, които преселвайки се в Америка пренасят в Новия свят почитта към светеца. Емигрантите постепенно започнали да произнасят името му, което в разговорния английски придобило звучене като Санта Клаус. Години по-късно започват да се разпространяват негови дървени фигурки, като той е представян на фона на пълни с играчки чорапи и плодове върху камината. Така постепенно се създава новият образ на добрия старец, разграничавайки се от образа на св. Николай.
На 6 декември имен ден празнуват Николай, Николета, Никол, Нина и техните производни. Името в превод от гръцки език означава “победител на народите” (от името на гръцката богиня на победата Nike (нЯкз) и laos (лбьт) – народ). Освен моряците и рибарите за свой празник го приемат също банкерите и търговците.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново