Ремонт за над 31 200 лева обновява Художествената галерия в Свищов

Публикувано на пт, 2 Дек. 2022
70 четения

Ремонт за над 31 200 лв. започна в Художествена галерия “Николай Павлович” в Свищов. Цялостна промяна ще претърпи едно от фондохранилищата на галерията, където се извършват архитектурни изменения като отстраняване на част от преградна стена с цел разширение, изкъртване на компрометираната мазилка, изолиране с гипсокартон, шпакловане на стените, боядисване, подмяна на ел. инсталацията и осветлението. Помещението ще се сдобие с ново съоръжение за съхранение на картини. Това са специално приспособени подвижни пана – иновативни полични музейни стелажни системи, които дават възможност за правилно съхранение на експонатите и са функционално решение за спестяване на място.
Освен ремонта на хранилището, дограмата също ще бъде подновена изцяло с нова, след което всички светли пространства на галерията ще бъдат добре изолирани и уплътнени. Напълно сменено е вече и осветлението в експозиционните площи. Монтирани са нови лед осветителни тела. Средствата за ремонта са осигурени с постановление на Министерски съвет от 28 октомври.
Очаква се до края на месец декември ремонтните дейности да приключат, тъй като през януари художествената галерия ще бъде домакин на част от събитията, посветени на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов.
Освен текущия ремонт, Община Свищов работи по процедура за отделянето на галерията като самостоятелен културен институт и регистрирането ѝ като музей, съгласно Закона за културното наследство. Това ще разкрие нови възможности за нейното развитие, като например работа по проекти и допълнителни форми за финансиране на ремонти и на дейности, свързани с музейното дело.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново