Рекорден брой автори се включиха в изложбата “Любов и вино” в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 13 февр. 2024
66 четения

101 произведения, от 51 автора от 17 населени места в страната са подредени в изложбата “Любов и вино”, която по традиция беше открита в Художествената галерия “Недялко Каранешев” в Г. Оряховица в навечерието на 14 февруари. Експозицията този път излиза от тясната тематика за любовта и виното, като в нея има показани творби на живописта, на графиката, дърворезба, сух пастел, масло, акварел, туш и перо, цветен молив, акрил, графичен и дигитален печат, фотография, а някои от произведенията са създадени специално за нея. Изложбата включва творби на много нови имена, които за първи път се представят пред горнооряховска публика, а заедно с тях са изложени и произведенията на много утвърдени автори, разказа уредникът на галерията Деница Иванова-Александрова. В експозицията са включени творби на автори от Г. Оряховица, София, Варна, Бургас, В. Търново, Д. Оряховица, Плевен, Червен бряг, Търговище, Ст. Загора, Габрово, Севлиево, Павликени, Джулюница, Дебелец, Драганово, Равда, а най-голямо е горнооряховското участие. Много силно в изложбата са представени и преподаватели от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, сред които е и уредникът на галерията. Все повече са и авторите, които са с национална и международна биография и имат желание да участват в тази изложба.
Откривайки изложбата, Деница Александрова покани до себе си всички творци, дошли за събитието, а те никак не бяха малко. Тя благодари на тях и на публиката, уважила събитието, и подчерта, че смисълът на изкуството е то да бъде споделяно.
“Приемете дълбокото ми уважение към вашето творчество. След всяка изложба си тръгвам все по-обогатена”, обърна се към художниците зам.-кметът на Горна Оряховица Петя Иванова, която уважи откриването на изложбата. След кратката официална част тя покани творци и гости на разговор на чаша вино сред картините, вдъхновени от празника на божествената напитка и любовта.
Изложбата “Любов и вино” ще остане подредена до началото на март. След това ХГ “Недялко Каранешев” ще посрещне международната пътуваща изложба, посветена на 20-ата годишнина на конкурса “Екслибрис” на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Експозицията е финансирана от Министерството на културата и в нея са включени творби от цял свят, включително и от Г. Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново