Радослав Иванов с пета поредна победа в Състезанието по търкаляне на бурета

Публикувано на чт, 13 февр. 2020
354 четения

Радослав Иванов за пети пореден път успя да се пребори с конкуренцията в Състезанието по търкаляне на бурета в Сухиндол. 8 смелчаци, сред които и една жена, премериха сили в тазгодишният шампионат. Те трябваше да преминат възможно най-бързо 100-метровото трасе, търкаляйки 225-литрова бъчва, тип “Барик”. Най-ловко бъчвата въртеше Радослав Иванов, който успя да достигне до финала само за 26 секунди. Първенецът получи за награда декантер с 6 чаши, 5 л червено вино и бутилка вино. Само с 5 секунди по-бавен от победителя беше Стефан Димитров, който остана втори. На него връчиха баница, суджук и бутилка вино. Трети се класира Георги Николов, който бе награден с бутилка гъмза. Най-атрактивният състезател бе 41-годишната лаборантка Веселка Живкова. Тя участва за втори път, като миналата година е заела третото място. Казва, че отдавна е имала желание да участва в тази надпревара, но претърпян инцидент не й е позволил да го направи по-рано. Преди 4 години тя чупи крака си. Лекарите са й поставили шина и пирон, които обаче не й попречиха днес да даде едно от най-добрите времена. Най-възрастният участник бе 68-годишният Румен Стойчев.

Състезателите стартираха по двама, като всеки трябваше да се придържа към своя коридор. Сухиндолци търкаляха буретата изправени, а в случай, че някое от тях паднеше, имаха право да го изправят и отново да продължат до финалната линия.

„Нямам някаква тайна, с която винаги успявам да спечеля, просто е въпрос на концентрация и бързина. Не бих казал, че бурето ми тежи. Свикнал съм, защото работя в местната винарска изба и понякога се налага да местим празните бурета“, сподели петкратният шампион преди да отиде да се подготви за празника, който ще полее с хубаво червено вино и сухи мезета.

Вицешампионът Стефан Димитров разказа, че участва за четвърта година, като до момента има едно трето и две втори места. Тази година той стартира с амбицията да спечели, но малка грешка и кратък момент на невнимание отново го отдалечиха от голямата победа. Бронзовият медалист Георги Николов също е редовен участник, като е пропуснал само миналогодишната надпревара. Тогава той бил със счупена ръка, но присъствал като публика. Той сподели, че е воден от олимпийския принцип и за него по-важно е участието, а не крайната победа.

Наградите и грамотите бяха връчени от кмета на Сухиндол – Пламен Чернев, а участниците се снимаха с него за спомен. Той обяви, че по идея на журито ще направи предложение до местния парламент единствената участничка в надпреварата да бъде освободена от данък „Сгради“ и такса „Смет“ за къщата й през настоящата година.

„Търкалянето на бурета вече се превърна в традиция и за пета поредна година е неотменна част от отбелязването на Зарезан в нашия град. Идеята дойде когато наблюдавахме участниците в празничното шествие. Направи ни впечатление, че те носят буретата и ги попитахме дали няма да могат да ги търкалят. Те с ентусиазъм приеха предизвикателството и така превърнахме идеята в реалност“, разказа градоначалникът.

Кметът припомни, че тържествата продължават с традиционната „Зарезанска вечеринка“ на групи самодейци и гост изпълнители. На самият 14 февруари предстоят света литургия, празнично шествие, хоро, зарязване на лозите в местността Димчански завой и веселба в местността Върбака. Малко по-късно о улиците на града ще премине карнавал, а тази година за първи път жителите и гостите на Сухиндол ще станат свидетели на Срещата на сухиндолското вино и Еленския бут.

„Преди се казваше, че вечният брак е между червеното вино и бялото саламурено сирене. Сега искаме да покажем, че вечна любов може да има и между сухиндолското вино и Еленския бут. Надяваме се тази среща също да се превърне в традиционна“, каза Чернев.

Кметът сподели, че приключилата дегустация на вина и ракии е показала, че и тази година те са на много високо ниво. Конкуренцията между представените около 60 проби е била много силна. Той подчерта, че участниците от минали години сега са заели по-предни позиции в класирането, което говори добре за тяхното израстване в производството на вино и ракия.

„Сега мислим върху промяна в регламента за следващата година, защото голяма част от силните местни гроздо- и винопроизводители не участват в надпреварата. Причината е, че от други места пристигат хора, които нямат собствени лозя и произвеждат алкохолните напитки от купено грозде, а това кара сухиндолци да се чувстват ощетени. Ето защо мислим през 2021 г. да включим местните участници в отделна категория“, обяви намеренията си Чернев.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново