Протест във Велико Търново срещу насилието над жени

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
318 четения

Велико Търново ще се обяви против насилието над жени и полово базираното насилие с протест и шествие, които ще стартират пред Съдебната палата на 25 ноември в в 17 ч. За поредна година събитията, които ще обхванат и други градове на България, ще преминат под надслов “Нито една повече!”.
Протестиращите ще продължат да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и ще отправят искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие. Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие, хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+ деца и жени, преразглеждането на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права на достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора.
От “Феминистки мобилизации”, които са основен организатор на протестите в страната, посочват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиниция за “интимна връзка” в ЗЗДН не удовлетворява по никакъв начин исканията за улесняване и незабавна защита на хората, които са в насилствена връзка. По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно, посочват от “Феминистки мобилизации”.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново