Производители на домашна бира направиха асоциация

Публикувано на пт, 15 мар. 2013
613 четения

Пивоварите имат амбицията да организират фестивали, конкурси и събития, свързани с кехлибарената течност

18 любители и производители на бира се събраха и учредиха “Асоциация на домашните пивовари в България”. До няколко дена се чака да излезе съдебната є регистрация. Учредителната сбирка се проведе в Трявна на 2 март, а в нея най-масово беше великотърновското присъствие.
Виктор Върбанов (В. Търново), Мирослав Денчев (Г. Оряховица), Тихомир Дянков (Лясковец) и Николай Илиев (П. Тръмбеш) представиха региона и станаха съучредители на “Асоциация на домашните пивовари в България”. Целта ни е да популяризираме домашното пивоварство и да “отворим очите” на българина за различните видове пиво, да издаваме литература на български език, разказаха учредителите. Те имат амбицията да организират фестивали, конкурси и събития в областта на домашното пивоварство, за да се видят и оценят бирите на всички. Не на последно място искаме да имаме легитимна и представителна организация, която да е лицето ни пред държавата и да защитава законово домашното пивоварство, обясниха съучредителите.
Домашното пивоварство, както и всяко едно друго хоби, е толкова сложно или просто, колкото сам си го направиш. Като цяло, готварският елемент в него е най-простата част. Единствената разлика между правенето на супа и варенето на бира е в това, че пивоварният малц трябва да престои определено време на определена температура, да се прецеди и извади ечемикът, а бульонът да се извари с добавката на хмел, обясняват философията на домашното пивоварство търновските учредители. По думите им по-трудната част е ферментацията. За да е успешна, трябва да протече при постоянна температура в зависимост от типа бира, към който се стремиш. Естествено няма как това да стане без бирена мая (пивоварски дрожди).
Повече за домашната бира очаквайте в следващите броеве на “Янтра ДНЕС”.
Здравка МАСЛЯНКОВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново