Проф. Палангурски с притеснения за легитимността на изборите за ректор

Публикувано на пт, 26 май 2023
557 четения

Проф. д.и.н. Милко Палангурски изрази своите притеснения относно легитимността на предстоящите на 29 май избори за ректор на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Той припомни, че стартира участието си в тях с новината за оставката си от позицията на зам.-ректор на висшето училище поради несъгласие с променените университетски правилници за избор на Студентския съвет. По този начин според него е възобновена практика отпреди 8 години за прехвърляне на избраните студенти от един мандат в друг, въпреки становището на Министерството на просветата отпреди 4 години, както и на съда по повод предходните избори, потвърдило решенията на тогавашния Академичен съвет, че не може да има такова прехвърляне. По думите на проф. Палангурски студентската квота от 69 човека е 100 процента нелегитимна, а тя е част от Общото събрание, наброяващо 426 човека.
Според него съществува и друг проблем, който е свързан със законовото изискване всеки университет 3 месеца преди изборите за ректор да представи за съгласуване с МОН бъдещата си управленска програма. Има писмо от министерството до настоящия ректор на ВТУ, напомнящо, че това не е свършено, което показва, че бъдещият ректор, независимо кой е той, може да има проблеми със сключването на своя трудов договор с МОН, което е собственик на университета и определя политиката на висшето образование и в частност на вуза в старата столица.
По отношение на самата избирателна кампания проф. Палангурски подчерта, че тя е преминала без очаквания от него дебат за бъдещето на ВТУ и всеки от кандидатите е останал на ниво представяне на своята концепция, всички са били етични при срещите си с академичната общност и са водени активни разговори.
“Няма да крия, че от колегите видях някои неща, които бих могъл да използвам при успешен изход от изборите, но ми се искаше да има по-пространно обсъждане на всички проблеми. Останаха много въпроси – незададени или зададени, но без отговор”, каза проф. Палангурски, според когото хипотетично е възможно да се стигне до балотаж, както и да се проведат избори без участието на Студентския съвет, ако се приеме, че той е нелегитимен.
“Всеки от академичната общност има на раменете си глава, която го е довела до някаква академична длъжност, и мисля, че би могъл да направи сам своя избор. Разбира се, има хора, които предпочитат статуквото да се запази, други, които смятат, че трябва да има реформи. Някои смятат, че във ВТУ има големи проблеми, а други, че няма никакви проблеми. Университетската общност е едно умалено копие на обществото”, посочи проф. Палангурски.
“Решенията на Общото събрание могат да бъдат оспорвани в съда само от заинтересовани лица, каквито в случая са кандидатите за ректор, както и кандидатите за председател и зам.-председател на Общото събрание. Университетите са автономни и МОН има само контролни функции”, каза проф. д-р Мирослав Гълъбов, който заедно с доц. Иво Инджов, проф. Илияна Павлова и проф. Ивайло Дончев е част от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на проф. Палангурски за ректор на ВТУ.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново