Проф. Николай Овчаров стана почетен професор на Свищовската академия

Публикувано на нд, 11 февр. 2024
931 четения

Известният български археолог проф. Николай Овчаров беше удостоен със званието “Почетен професор” на СА “Димитър А. Ценов” в Свищов. Това се случи на тържествена церемония във висшето училище, на която присъстваха редица официални гости, преподаватели и студенти. Зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов представи номинирания за званието “Почетен професор”, като запозна аудиторията с неговата богата научна и обществена дейност. Той припомни, че от 2018 г. проф. Овчаров свързва творческата си кариера със Свищов, когато получава голямата награда “Златен орел” за приноси в развитието на българската култура. Веднага след това, по негово предложение и решение на Общински съвет – Свищов, са извършени спешни археологически проучвания на централната част на средновековната крепост “Калето” в крайдунавския град, а през следващите три години са направени мащабни археологически разкопки. След приключването на теренните изследвания от проф. Овчаров и водения от него колектив e написана монографията “Свищовската крепост”, публикувана през 2022 г. От Общината, със съдействието на проф. Овчаров, е изработен и европейски проект, с помощта на който крепостта ще бъде реставрирана и превърната във великолепен обект на културно-историческия туризъм. Същевременно е публикувана и книгата му “Дракула – българската версия”, в която се разглежда интересното присъствие през 15 в. в Свищов на влашкия войвода Влад Цепеш, по-известен като Дракула, следи за което са открити при разкопките.
От учебната 2021/2022 г. проф. Овчаров е част от преподавателския екип на СА “Д. А. Ценов”, където му е възложен лекционен курс по учебната дисциплина “Културно-историческо наследство”, който той води пред студентите от специалност “Икономика на туризма”. Въз основа на неговата експертиза Стопанската академия номинира проф. Овчаров за член на консултативния съвет в проекта за изграждане на европейски университет KreativEU, в който академията е партньор заедно с още 10 европейски университета.
След представянето на номинирания, проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия, обяви решението на Академичния съвет за удостояването на проф. Овчаров със званието “Почетен професор на СА “Д. А. Ценов” за изключителни заслуги в областта на културата и опазване на културно-историческото наследство на България. Ректорът изрази надежда, че и в бъдеще проф. Овчаров ще бъде посланик на Стопанската академия по света, и му връчи символите на почетното звание – дипломата, поставена в специална кожена папка, копието ѝ в остъклена рамка, и препис от решението на Академичния съвет. В чест на новия почетен професор прозвуча “Многая лета”, а поздравления поднесоха историкът проф. Пламен Павлов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Новият почетен професор на висшето училище благодари за оказаната му висока чест и изнесе академично слово на тема “Културно-историческият туризъм и неговото място в икономиката на България”. След церемонията проф. Овчаров посети академичния музей и положи подпис в почетната книга на Свищовската академия.
Николай ВЕНКОВ
сн. СА “Д. А. Ценов”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново