Проф. д-р Пламен Петков: На пазара има вносен мед, който се смесва с българския

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
167 четения

Информационна среща на тема “Защо умират пчелите” се проведе във В. Търново. В нея се включиха пчелари от старата столица и региона. Събитието бе организирано от Областния пчеларски съюз, Националната служба за съвети в земеделието и Аграрния университет в Пловдив. Лекция по темата изнесе проф. д-р Пламен Петков от Аграрния университет, който е председател на Националната развъдна асоциация по пчеларство.

– Проф. Петков, каква е причината за смъртността на медоносните пчели в България?
– Основните проблеми са четири, като на първо място е безогледното използване на пестициди по нашите поля, на второ място е вносът на екзотични болести и неприятели. На трето място е едностранна селекция, която води до обедняване на генофонда на местните популации пчели и на четвърто място – вносът на чужд генетичен материал. Това са четири основни фактора, които водят до изчезването на пчелните семейства и масовата смъртност, особено през зимно-пролетния период.
– Имате ли статистика какви са загубите в различните райони на страната?
– Имам информация за отделни места, в които загубите са между 80 и 90 % след този период, който се оказва най-чувствителен за живота на пчелното семейство. За съжаление, пчеларите не обявяват зимно-пролетната смъртност, защото по-голямата част от тях участват по различни програми. И когато обявят смъртността, това ще  намали броя на пчелните семейства. Освен това се надяват да получат някакви средства, било по de minimis и др.
– Защо проблемът с пестицидите не успява да намери решение, въпреки че пчеларите постоянно алармират за пораженията, които им нанасят?
– За съжаление, все още в страната ни това не е регулирано добре и тук голяма роля има Българската агенция по безопасност на храните, която трябва да осъществява надлежния контрол, но моите наблюдения показват, че те нямат капацитета да сторят това. Желание може би имат, на отделни места работят много добре с местните пчелари, но това не е навсякъде. Разчитат повече на съвестта на земеделските производители, които обработват площите.
– Какво трябва да се направи според вас?
– Много неща могат да се направят. Всяка година пчеларите в определени периоди протестират, защото действително това е голям проблем. За разлика от острото отравяне, което много лесно се регистрира и при него веднага загива почти цялото семейство, по-голям проблем е хроничното отравяне със сублетални дози пестициди. Това са съвсем малки количества, които са попаднали в прашеца, в меда, в хранителните запаси, които през зимния период проявяват както комулативен, така и синергичен ефект. В това отношение с колегите от Пловдивския университет в момента реализираме един проект към Национален фонд научни изследвания, чиято цел е да изследваме гено- и цитотоксичността на най-употребяваните агрохимикали. И първите резултати са потресаващи. Оказва се, че тези сублетални дози пестициди разрушават дори наследствената основа и то в половите клетки. Ние сме събрали проби от семенна течност от търтеи, които показват разрушаване на ДНК на спермотозоидите. Това се отразява на репродуктивните способности на пчелните семейства. На практика това е химическа кастрация.
– Как е решен проблемът в останалите страни от Европейския съюз?
– Регулациите са почти еднакви и България като страна членка на Европейския съюз е регламентирала законодателството си с европейското. Но тук вече идва и самоконтролът, който трябва да осъществяват самите земеделски производители и тяхната съвест. Там хората действително не използват неразрешени пестициди. Докато при нас обществена тайна е, че е масова практика да се внасят такива от съседни държави и да се използват по предназначение.
– Има ли нови заболявания по пчелните семейства?
– Това, което беше внесено в страната преди 10-15 г., е един ендопаразит – нозема церане (нозематоза), беше внесен с нелегален внос на пчелни майки в страната. В Западна Европа има неприятели и заболявания, от които все още страната ни е свободна.
– Наскоро пчеларите протестираха заради ниските изкупни цени на меда. Какви са те в момента?
– На места цената е паднала до 2,80 лв./кг на едро, което сами разбирате е изключително малко. И това наистина е голям проблем. В момента нямам информация някой от нашите преработватели да купува мед и ако го прави, то е в много малки количества. Това, което се случи след ковид кризата, войната в Украйна, много бизнеси пострадаха и продължават да страдат. Аз познавам пчелари, които приключват със своя бизнес. Това не е нормална ситуация и държавата в лицето на Министерство на земеделието категорично трябва да се намеси, защото няма друго насекомо на земята, което да възпроизвежда средата, в която живее. И без пчели сме загубени.
– Продължава ли да стои на дневен ред проблемът с вноса на мед от Китай и Украйна?
– Да, продължава да стои и да се внася. На пазара има вносен мед, който се смесва с българския. За съжаление тази порочна практика не е от сега. И отново стигаме до Агенцията по безопасност на храните.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново